КРИВОКАПИЋ И ЗВАНИЧНО КАНДИДАТ: Ђукановић заказао консултације за мандатара са носиоцима победничких листа

В. КАДИЋ

07. 10. 2020. у 09:44

ПРЕДСЕДНИК Црне Горе, Мило Ђукановић упутио је позив за консултације о мандатару за састав Владе Црне Горе.

КРИВОКАПИЋ  И ЗВАНИЧНО КАНДИДАТ: Ђукановић заказао консултације за мандатара са носиоцима победничких листа

Фото В. К.

Из његовог кабинета саопштавају да су позив добили носиоци листа коалиција "За будућност Црне Горе" Здравко Кривокапић, "Мир је наша нација" Алекса Бечић и "Црно на бело" Дритан Абазовић. Термин предвиђен за консултације је у четвртак у 11 часова, у згради председника у Подгорици.

- Након консултација, председник ће предлог, у складу са Уставом, доставити Скупштини Црне Горе - додаје се у саопштењу.

СЛУЖБЕ БЕЗБЕДНОСТИ

НЕБОЈША Медојевић поручује да ће у новој влади Демократски фронт тражити да доказани професионалци преузму контролу над радом служби безбедности, како би се спречила њихова злоупотреба.

- Они који су обрукали службену легитимацију и окаљали част полицији и АНБ, угрозили су виталне државне интересе и они морају бити одмах одстрањени из служби и процесуирани - каже Медојевић.

Као што је познато, нова парламентарна већина је на конститутивној седници Скупштине 23. септембра, одабрала Здравка Кривокапића као свог кандидата за мандатара. Предлог је потписао 41 посланик. На позив Ђукановића први је реаговао Дритан Абазовић, носилац листе коалиције "Црно на бело".

Здравко Кривокапић, Фото архива

- Добро је што је председник Црне Горе Мило Ђукановић позвао носиоце листа које су победиле на парламентарним изборима на консултације о мандатару за састав Владе. Црна Гора је у тешкој економској и здравственој кризи и немамо времена за губљење. Надам се скором формирању владе у корист грађана - написао је Абазовић на "Твитеру".

Мило Ђукановић, Фото Новости

Истог дана лидери Демократског фронта, Андрија Мандић и Милан Кнежевић, састали су се са Абазовићем и разговарали о формирању нове владе.

- Када смо успели да у директној комуникацији пронађемо решење за највећи проблем - суспензију Закона о слободи вероисповести, очекујем да већ на наредном састанку кадровска решења једноставно договоримо по принципу, да свако добије своје и да свако именује свог. Кадровска решења су једноставно део договора - саопштио је Мандић.

ЂЕКА НЕЋЕ У ВЛАДУ СА ДФ

НОСИЛАЦ листе Албанске коалиције "Једногласно" и посланик у Скупштини Црне Горе Фатмир Ђека неће у владу са Демократским фронтом. Он подсећа да је коалиција "Једногласно" одавно саопштила да би подржала мањинску владу Црне Горе коју би водили УРА и Демократе.

- У формату каквом се она сада најављује, са ДФ, ми не желимо бити - казао је Ђека. - Уколико нас будући мандатар позове на разговор, што је уобичајена демократска пракса, то ћемо му саопштити. Б. Д.

У склопу вођења консултација са лидерима политичких партија из три победничке коалиције, будући мандатар Здравко Кривокапић, разговарао је са лидерима Праве Црне Горе, Радничке партије Марком Милачићем, Максимом Вучинићем и функционером Уједињене Црне Горе Гораном Даниловићем. Усаглашено је да што пре треба формирати владу, односно да нема много чекања кад се за то створе и формалне прилике. Учешће у новој влади већ су истакли из Албанске листе Ник Ђељошај - Генци Ниманбегу.

- Са представницима мањинских партија разговараћу када званично будем мандатар.

Трудићу се да ускоро обиђем и реиса и надбискупа, јер као православац поштујем и друге вере - казао је Здравко Кривокапић. - Што се тиче разговора са мањинским партијама, желео бих да имамо принципе и начин на који ће доћи до прерасподеле, па онда да видимо шта и како.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)