И АЛБАНЦИ БИ САДА У ВЛАДУ: Све више сигнала да би и мањинске странке могле да постану део нове извршне власти у Црној Гори

В. КАДИЋ

03. 10. 2020. у 08:13

АЛБАНСКА листа "Генци Ниманбегу-Ник Ђељошај" спремна је за почетак преговора о учешћу у новој Влади Црне Горе - саопштено је из ове коалиције.

И АЛБАНЦИ БИ САДА У ВЛАДУ: Све више сигнала да би и мањинске странке могле да постану део нове извршне власти у Црној Гори

Фото Влада ЦГ

Вест да би и Албанци могли да се нађу на победничкој страни, уз коалиције које чине актуелну парламентарну већину, стигла је са састанка ове коалиције на којем је разматрана тренутна ситуација и нови изазови албанског народа у Црној Гори. Да је албанска мањина, иако њене странке важе за традиционалног савезника ДПС и Мила Ђукановића, начелно вољна да се укључи у разговоре о учешћу у извршној власти, спекулише се још од избора, али ово је најсигурнији показатељ да би нова Влада могла да укључи и Албанце.

У Црној Гори се већ данима могу чути приче о лобирању страних амбасада за формирање нове мањинске владе, коју би подржавао Демократски фронт, без директног учешћа у власти. Један од лидера овог савеза Андрија Мандић поручује да то за Црну Гору не би било добро.

- Снажно се залажемо да будућу владу не састављају стране амбасаде, јер је Црна Гора довољно зрела да уважи већинску вољу својих грађана и да њихови легитимни представници постигну договор - рекао је Мандић, уз тврдњу да мањинска влада није била тема разговора са Кривокапићем.

Фронту је, како каже, важно да са Кривокапићем рашчисте да сви грађани, који су гласали за коалиције које чине већину, буду једнаки у правима и равноправни у слободама.

- Стога, сматрамо да је поштено да свакоме од представника грађана, који су равноправни, буде доступно свако место у влади и да нема привилегованих - рекао је Мандић.

Истовремено са постизборним спекулацијама траје и полемика о најбољем начину за отклањање штете коју је Црној Гори нанео спорни Закон о слободи вероисповести. Грађански покрет УРА Дритана Абазовића, како је саопштено, подржаће измене спорних чланова Закона о слободи вероисповести, али неће гласати за његово повлачење. Овај став пренео је Филип Аџић, потпредседник ове странке, подсетивши на став да је Црној Гори потребан Закон о слободи вероисповести, али само као модеран и недискриминаторски.

У Новој српској демократији сматрају да положај СПЦ треба уредити тако да никада више не зависи ни од једне будуће власти. Заступник Митрополије Далибор Каварић каже, за "Новости", да је извесно да ће Закон о слободи вероисповести бити измењен и стављен ван снаге, а да је питање нижег реда ко ће у име СПЦ преговарати о будућем темељном уговору.

- Определиће то сама Црква, а не политичари. Уговор потписују епископи на основу одлуке и специјалног овлашћења Синода СПЦ - казао је Каварић, сугеришући да темељни Уговор са СПЦ треба да буде потписан што пре, невезано за повлачење или измене Закона о слободи вероисповести.

АМФИЛОХИЈА НАЗВАО ЈАРЦЕМ

ГОСТ Јавног сервиса РТЦГ архитекта Миодраг Бајковић, изнео је низ увреда на рачун митрополита Амфилохија називајући га јарцем, антихристом и сотоном.

Ово није први испад Јавног сервиса који неретко угошћује саговорнике који шире речи мржње и увреда. Након промоције усташтва и забрањивања дечјих емисија због песама на екавици, РТЦГ је још једном прекршио етичке кодексе.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)