БИЛЧИК: ЕУ не може бити крива за исход избора у Црној Гори

Танјуг

30. 09. 2020. у 21:35

БИЛЧИК: ЕУ не може бити крива за исход избора у Црној Гори

Фото архива

ШЕФ Делегације Европског парламента за Црну Гору, Владимир Билчик рекао је данас да политичке одлуке о будућности Црне Горе треба да донесу политичари и политичке партије, као и грађани који су их изабрали.

Коментаришући критике из ДПС да ЕУ није, како су навели, адекватно реаговала на "мешање Србије и СПЦ" у црногорске изборе, Билчик је за Радио Слободна Европа (РСЕ) рекао да је у више наврата поручивао да кампања треба да буде слободна и фер.

"Још чекамо коначни извештај посматрачке мисије ОЕБС-а у којем ће бити оцењен изборни процес, укључујући и кампању. Пратили смо све што се догађало, анализирали и изражавали забринутост, али на крају крајева политичке одлуке, политичка кампања и политичке промене су у рукама њихових актера и грађана у Црној Гори", додаје Билчик.

Он сматра да се мора раздвојити улога коју ЕУ има у процесу проширења од политичке утакмице у некој земљи.

"Ни у ком случају се не може прихватити да ЕУ на било који начин може бити крива за исход избора у било којој трећој земљи, што укључује и земље кандидаткиње, па и Црну Гору", рекао је Билчик.

Упитан како коментарише учешће Српске православне цркве (СПЦ) у изборном и постизборном периоду он је рекао да је важно сачувати слободу вероисповести, али да је истовремено важно имати јасну одвојеност цркве и државе.

"То је део политичке праксе широм ЕУ, и то је нешто што сматрамо праксом која би требало да постоји и у земљама кандидатима", навео је Билчик.

Он је истакао и да Црна Гора мора да почне да трчи у преговорима са Европском унијом, јер ако не предузме реформе, неће напредовати ка ЕУ.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)