ДРЖАВА ИМ ДАЈЕ КРИЛА: Једином националном авио-превознику Монтенегроерлајнсу преко потребна помоћ

З. ЗОРИЋ

30. 09. 2020. у 06:35

ДРЖАВА ИМ ДАЈЕ КРИЛА: Једином националном авио-превознику Монтенегроерлајнсу преко потребна помоћ

Новости

ЦРНОГОРСКОМ националном авио-превознику "Монтенегроерлајнсу" из буџетске резерве исплаћено је 25 милиона евра крајем августа, уочи парламентарних избора у Црној Гори.

И то је обелодањено почетком септембра из Министарства финансија, а из Пореске управе да је највећи порески дужник, који је већ годинама на тзв. црној листи, део од десет милиона проследио на име тог дуговања. Међутим, о сламки спаса коју држава пружа МА мишљења су опречна, од тога да је ова компанија веома важна за Црну Гору и да јој треба пружити подршку, до тога да је "буре без дна" и да јој нема помоћи.

Са новцем који је из буџетске резерве прослеђен МА и формално је почела примена лекс специјалиса Закона о улагању и консолидацији државног авио-превозника, иако још није стигло мишљење Агенције о заштити конкурентности по питању законитости државне помоћи. А тај закон предвидео је да држава у наредних шест година уложи у спас компаније 155 милиона евра. И тај акт, подсећамо, није добио подршку Европске комисије, уз напомену да је правилно решавање случаја МА важан тест за функционисање система контроле државне помоћи, али и за даљи напредак у преговорима о поглављу 8 - конкуренција, које је Црна Гора последње отворила.

Мишљења о "убризгавању инјекције" која би спасла јединог домаћег авио-превозника су подељена од почетка. Из Владе се више пута чуло исто, да је МА неопходан Црној Гори, ако желимо да будемо конкурентни на туристичком тржишту, да Црну Гору учинимо доступном дестинацијом за госте из свих крајева света. Из опозиције, нарочито СДП-а, било је највише критике на рачун помоћи коју је држава издвајала за националну авио-компанију.

С друге стране аналитичари тврде да нема опстанка без државне помоћи. То је оценио и ваздухопловни аналитичар Ален Шћури.

- "Монтенегроерлајнс" може преживети само са великом финансијском подршком државе, што су учиниле и друге државе у свету како би спасле домаће авио-

-компаније. Такви примери су Хрватска, која је помогла "Кроација ерлајнсу", Немачка својој "Луфтханси", Пољска ЛОТ, Србија националном авио-превознику "Ер Србији" и низ других компанија које су добиле помоћ државе - истакао је хрватски аналитичар.

Из Пореске управе недавно је саопштено да имају сазнања да ће национална авио-компанија наставити и у наредном периоду да измирује заостала пореска дуговања.

ЈАВНИ ПОЗИВ ЗА ОТПРЕМНИНЕ

- НАЦИОНАЛНИ авио-превозник половином септембра је објавио јавни позив за запослене о споразумном прекиду радног односа. И тај оглас отворен је до 15. октобра. Они који се јаве на позив имаће право на отпремнину од 50 одсто месечне бруто зараде за сваку годину стажа. Запослени који су остварили право на пензију могу добити отпремнину до шест бруто зарада.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)