КОНОБАРИ СТРАХУЈУ ОД ОТКАЗА: На нове рестриктивне мере НКТ никшићки угоститељи одговорили протестом

В. КАДИЋ

29. 09. 2020. у 07:11

КОНОБАРИ СТРАХУЈУ ОД ОТКАЗА: На нове рестриктивне мере НКТ никшићки угоститељи одговорили протестом

Протест у Никшићу

НИКШИЋ, други центар по броју становника у Црној Гори, са 1.423 заражене особе од 12. до 25. септембра први је на листи по броју оболелих.

И број оболелих од короне свакодневно се увећава. Због тога је Национално координационо тело донело нове рестриктивне мере за сузбијање заразе, па је у овом граду, као и у другима ограничено кретање становништва, а затворени су и угоститељски објекти.

Више од стотину власника угоститељских објеката у Никшићу и њихових радника, окупили су се испред зграде Општине исказујући свој револт према мерама Националног координационог тела (НКТ) за заразне болести. Једна од мера је и затварање угоститељских објеката, бар до 12. октобра.

Добри дух Никшића дуже од 100 година чине кафане које су уједно и места позоришта, културе, креативности, али и привреде од које живе хиљаде Никшићана, истичу овдашњи угоститељи. Они додају да за тако велики број ковид позитивних у граду под Требјесом нису криви угоститељски објекти. И да ће уколико мере остану на снази, бити принуђени да отпуштају раднике, јер тешко се сами могу изборити са ионако тешком економском ситуацијом. Они очекују, осим државе и помоћ Општине.

- Нисмо ми криви што је здравствени систем дошао до овог стадијума. Једино од чега живимо је угоститељство. Ми смо једина бранша која је злостављана кроз цео овај период - изјаво је Далибор Петковић. - Лично, не осећам се нимало одговорним да сам на било који начин погоршао епдемиолошко стање у Никшићу, тако да треба да нам се помогне на било какав начин. Не као прошли пут што је урадила Општина, јер то није била помоћ већ празна прича.

Огорчење не крије ни Василије Гргур, конобар, коме је тај посао једини извор прихода да прехрани породицу.

- У првом таласу короне угоститељски радници били су највише погођени. Плашим се да не дође до опуштања радника, што би за моју фамилију било погубно - каже Гргур.

С друге стране, његова колегиница Маја Вујовић верује да је отпуштање радника са посла - неминовност.

- Обе су бранше доведене у питање. Власници угоститељских објеката немају прихода, а самим тим и ми испаштамо. Очекујем да ће се сви ови проблеми око вируса корона одразити на наш посао и да ће можда бити отпуштања радника, што не би било добро - оцењује Вујовићева.

Перо Миљанић, власник три угоститељска објекта у Никшићу, има око 30 запослених, не крије бригу због нових мера НКТ-а.

- Гледамо редове испред банака, гужве у теретанама и трговинским центрима, кладионицама и сви раде. Ми, угоститељи, смо најпогођенији овим мерама. У Никшићу је око двеста угоститељских објеката и њиховим затварањем нису у питање доведени само њихови власници него и породице запослених. Ово су мере које су донесене једнострано без икакве консултације са нама - указује Миљанић, поручујући да сви објекти на територији ове општине могу да раде уз поштовање мера НКТ-а.

ОДЛОЖИТИ ОТВАРАЊЕ ШКОЛА

ПОМОЋНИК директора Института за јавно здравље Црне Горе Сенад Бегић, говорећи о ситуацији у Никшићу је рекао да би у овом граду отварање школа 1. октобра представљало епидемилолошки ризик.

- У Никшићу са отварањем школа треба сачекати - поручио је Бегић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)