И ЖИВОТИЊЕ ЖРТВЕ НЕВРЕМЕНА? У Игалу нађен угинули делфин, већ страдале и корњаче

В. В.

28. 09. 2020. у 13:57

И ЖИВОТИЊЕ ЖРТВЕ НЕВРЕМЕНА? У Игалу нађен угинули делфин, већ страдале и корњаче

Фото: Приватна архива

УГИНУЛИ делфин кога су мештани Игала пронашли јутрос на плажи у овом месту све је растужио.

Фотографије су одмах прослеђене научницима у Институту за биологију мора у Котору, а они су саопштили да је реч о млађој јединки такозваног доброг делфина (Tursiops Truncatus ) дужине 1, 20 метара. То је кљунасти делфин, најпознатији и најчешће присутан у Боки.

О узроцима угинућа тешко је говорити саопштила је научни сарадник Института за биологију мора Бранка Песторић.

-Узрок може бити повезан са невременом које се десило последњих дана на приморју, а није искључено да је та јединка негде раније угинула на отвореном, а море је избацило на обалу. Можда је реч и о обољењу делфина које се десило пре невремена. С обзиром на то да је реч о младунчету могуће је и да се није снашло у невремену које је задесило Херцег Нови и регион- објаснила је др Песторић.

Фото: Приватна архива

Угинуле животиње су у надлежности комуналне службе које су обавештене и требало би да организују даљу процедуру која је предвиђена за овакве случајеве.

На жалост, др Песторић истиче да се док траје јако невреме може очекивати још угинућа животиња у мору.

БИЛО 84 ДЕЛФИНА

На приморју Црне Горе обављен је 2010. и 2013. године мониторинг и на основу анализа фотографија постојале су око 84 јединке делфина. Сада је то истраживање поновљено а анализа је у току. Море нема граница, као што ми волимо рећи, тако да се број јединки мења, закључила је др Песторић.

-У претходном периоду било је угинулих корњача, често на јужном делу обале, на Великој плажи у Улцињу. Велико невреме избаци те морске врсте на обалу где оне угину.

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)