ПРОПИСЕ НАЈЧЕШЋЕ КРШЕ УГОСТИТЕЉИ: Појачана контрола и ригорозније санкције за непоштовање мера НКТ

З. З.

26. 09. 2020. у 17:00

ПРОПИСЕ НАЈЧЕШЋЕ КРШЕ УГОСТИТЕЉИ: Појачана контрола и ригорозније санкције за непоштовање мера НКТ

Фото архива

ОПЕРАТИВНИ штаб за инспекцијску контролу заседа свако-дневно, праве се процене и одређује где треба појачати надзор.

На последњој седници констатовано је да се мере најчешће крше у угоститељским објектима, где се окупља већи број младих, а не носе се маске, не држи дистанца, столови нису распоређени како је прописано, рекла нам је Нада Ђурђић, шефица Оперативног штаба за инспекцијске контроле.

- Утврдили смо да треба појачати контроле и на јавним површинама, посебно у главном граду. До сада смо упозоравали грађане, прилазили им и скретали пажњу да носе маску и држе дистанцу. Међутим, и даље имамо одређени број грађана који се не придржавају мера. Зато ћемо бити принуђени да санкционишемо оне који се не придржавају упутстава која би дефинитивно смањили број заражених од вируса - поручила је Ђурђићева.

ПОСЕТА БЕРАНАМА

И у Беранама због погоршања здравствене ситуације појачане су контроле. Чланови штаба посетиће ту општину, најавила је Ђурђићева, како би са локалном самоуправом разговарали како даље деловати да би се спречило ширење инфекције.

А казне су, може се рећи, превисоке. За неношење маске и недржање растојања на јавним површинама подносе се кривичне пријаве. Може се изрећи и новчана казна од 100 евра грађанину који не држи дистанцу, док су за правна, односно лица одговорна од 500 до 2.000 евра. За предузетнике казна је 350 евра.

- У Никшићу конкретно сви салони за организовање свадби су затворени. Молимо и подгоричке угоститеље да учине исто, јер ће их инспектори обићи и затворити. Исто се односи и на оне који одржавају друга славља попут рођендана, али и на сахране где се окупља већи број људи. Осим тога, у Никшићу смо минулих дана поднели 13 кривичних пријава грађанима који су на јавној површини затечени без маске - прокоментарисала је Ђурђићева.

Контролишу се и трговине, занатске радње, превозници, али и институције како на државном, тако и локалном нивоу.

- Привредни субјекти морају да схвате да посао морају организовати тако да штите становништво од заразних болести. Угоститељске објекте који буду и након нашег упозорења кршили прописане мере затвараћемо. Бројке о ширењу заразе су заиста забрињавајуће и сви морамо схватити да је поштовање утврђених мера, само недељу дана довољно да преокренемо садашње стање и смањимо оболевање - истакла је шефица Оперативног штаба.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)