МИЛО ДАЈЕ МАНДАТ ЗА 30 ДАНА: Захтев да Здравко Кривокапић буде мандатар владе упућен председнику Црне Горе

В. КАДИЋ - Б. ДАБИЋ

25. 09. 2020. у 09:00

МИЛО ДАЈЕ МАНДАТ ЗА 30 ДАНА: Захтев да Здравко Кривокапић буде мандатар владе упућен председнику Црне Горе

Фото Митрополија ЦП

ЗАХТЕВ свих посланика нове парламентарне већине да мандатар за састав нове владе буде носилац листе "За будућност Црне Горе" Здравко Кривокапић упућен је председнику Милу Ђукановићу. Потпис на овај документ ставио је 41 посланик коалиција "За будућност Црне Горе", "Мир је наша нација" и "Црно на бело".

У кабинету шефа државе агенцији Мина речено је да ће Ђукановић предложити мандатара за састав владе до 23. октобра.

- Председник ће, сходно Уставом утврђеним недлежностима, обавити предвиђене процедуре и предложити мандатара у року од 30 дана од дана конституисања Скупштине - казали су из кабинета.

Уобичајена је пракса да шеф државе позива партије на консултације, након чега предлаже мандатара, који је до сада увек био из редова Демократске партије социјалиста. Да би се уштедело време нова парламентарна већина је унапред спремила предлог који је у форми захтева упутила Ђукановићу.

Кандидат за мандатара Здравко Кривокапић најављује консултације за састав његовог кабинета. Главни циљеви ће бити излаз из економске кризе, реформа правосуђа, борба против корупције...

ЧЕСТИТКА УН АЛЕКСИ БЕЧИЋУ

КООРДИНАТОРКА УН у Црној Гори Даниела Гашпарикова честитала је Алекси Бечићу избор на место председника Скупштине Црне Горе.

- Уједињене нације раде у партнерству са институцијама и народом Црне Горе како би подржале земљу у унапређивању националних развојних приоритета, у складу са Агендом за одрживи развој до 2030. У њеним обавезама у погледу људских права - поручила је Гашпарикова.

Посланик Демократског фронта Марко Ковачевић саопштио је јуче да су дилеме око тога да ли је било комуникације са председником Србије Александром Вучићем о формирању нове власти у Црној Гори постојале само у медијима, али и да ДФ има коректан и партнерски однос са Вучићем.

- ДФ никада није имао дилему да би наш носилац листе требало да буде мандатар. Дилема је било око председника Скупштине, али смо дошли до свима прихватљивог предлога, па је изабран Алекса Бечић. Ми као српски политичари у Црној Гори имамо комуникацију са државом Србијом и председником, али не око питања ко ће заузети коју функцију. Са Вучићем имамо коректан и партнерски однос, али не и неке тајне односе - изјавио је Ковачевић.

Он је рекао и да нико више грађане Црне Горе неће плашити Србијом, као и да ће две државе имати неупоредиво боље односе.

Јуче је Будва, након локалних избора 30. августа, конституисала нову, стару, власт. Кандидат за председника и носилац листе "За будућност Будве" Марко Бато Царевић, већином гласова одборника изабран је за председника Општине.

- Ово је био својеврсни референдум на којем смо бирали између диктатуре, заробљених институција и интереса неколицине и слободе, демократије и владавине права - поручио је Царевић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)