ПОЛА МИЛИЈАРДЕ ПОТРОШИЛИ НА КУПОВИНУ ХРАНЕ: Трагичан биланс увоза и извоза намирница, које би у Црној Гори сами могли да узгајају

И. Д. СТОЈАДИНОВИЋ

24. 09. 2020. у 11:20

ПОЛА МИЛИЈАРДЕ ПОТРОШИЛИ НА  КУПОВИНУ ХРАНЕ: Трагичан биланс увоза и извоза намирница, које би у Црној Гори сами могли да узгајају

Фото Пијаца ПГ

ВРЕДНОСТ хране коју Црна Гора увози сваке године расте, само лани је увезено хране вредне 474 милиона евра, што је 60 oдсто укупног извоза свих производа, показују подаци Завода за статистику.

Увозе се и сировине које је Црна Гора некада производила и преко својих потреба, као што је со. Само прошле године, увоз јестиве соли, која је стизала из чак 29 земаља света, коштао је 1,3 милиона евра. Овакав биланс увоза и извоза је трагичан, сматра члан Главног одбора Грађанског покрета УРА, Миодраг Ђурановић, те поручује да се држава мора окренути производњи, пољопривреди и сточарству.

- То су гране у којима можемо бити конкурентни са ценама. А праве субвенције би натерале домаће произвођаче да се врате, у овом тешком периоду, делатностима од којих ће моћи да преживе они и њихове породице - казао је Ђурановић.

ПАД ЗБОГ ПАНДЕМИЈЕ

ТРГОВИНСКА размена је до марта ове године била на истом нивоу као и лани, а затим је уследио велики пад што се поклапа с избијањем епидемије вируса корона у Црној Гори. Само у јулу увоз је вредео 180 милиона евра, док је у истом месецу лани био 250 милиона евра.

Он сматра да није нормално да се у држави која има Зетску и Бјелопавлићку равницу увезло парадајза у вредности од око шест милиона евра у прошлој години.

- Увозимо кромпир за 3,5 милиона, лук - 2,5 милиона, шаргарепу - 1,3 милиона, а краставац за милион евра. Увоз хране од 474 милиона евра укупно - трагичан је и сигурно је да у нашој држави велики део хране коју увозимо можемо и произвести - рекао је Ђурановић.

Фото Пијаца ПГ

Према његовим речима, увоз јаја од два милиона, воде од десет милиона, пива и вина од скоро 18 милиона, говеђег и живинског меса од преко 35 милиона, а свињског од чак 52 милиона, говори да постоји огроман потенцијал за бављење сточарством и пољопривредом.

Ђурановић је навео да трговачки ланци морају имати више слуха за домаће произвођаче, да имају предност и простор на полицама у објектима.

- Ако око милијарду евра приходују трговачки ланци код нас, онда је сигурно да имају простора пуно више за што шири домаћи асортиман - сматра Ђурановић.

Укупна трговинска размена Црне Горе од почетка године до краја јула износи 1,4 милијарде евра и пала је за 300 милиона или 17,8 одсто, показују последњи подаци Управе за статистику.

ДЕФИЦИТ

ОД почетка године извоз из Црне Горе вредео је свега 200 милиона евра, док је у истом периоду увезено робе у износу од 1,220 милијарди евра, односно трговински дефицит за само седам месеци је већи од милијарду. У односу на исти период лани, извоз је пао са 228 на 200 милиона или за 12,5 одсто.

Према подацима Монстата, прошле године увезено је свежег парадајза за 5,7 милиона евра, кромпира за 3,5 милиона, лука за 2,5 милиона, шаргарепе за 1,3 милиона, краставаца за милион евра, купуса за 945.000, салате за 352.000 и осталог свежег поврћа за још 3,7 милиона. Замрзнутог поврћа увезено је за 2,3 милиона, сувог за 1,8 милиона, сушеног за 523.000, а конзервираног за 194.000 евра.

Црна Гора је током прошле године, према подацима Управе за статистику, увезла и јестиве соли за 1,3 милиона евра из чак 29 држава и са четири континента. Некада привредни гигант, сада уништена и затворена улцињска Солана, некада је производила соли и до пет пута више него што је цела Црна Гора могла да поједе.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)