КОНСТИТУИСАН ПАРЛАМЕНТ У ЦРНОЈ ГОРИ: Наставља се седница, Кривокапић мандатар, Бечић предложен за председника Скупштине

Новости онлине

23. 09. 2020. у 12:41

КОНСТИТУИСАН ПАРЛАМЕНТ У ЦРНОЈ ГОРИ: Наставља се седница, Кривокапић мандатар, Бечић предложен за председника Скупштине

Фото: Принтсцреен

У ПОДГОРИЦИ је управо почела седница Скупштине Црне Горе, на којој ће, између осталог, бити верификовани мандати посланицима које су грађани на парламентарним изборима изабрали да буду њихови представници у највишем законодавном телу.

Како је најављено, на дневном реду су четири тачке: Извештај Државне изборне комисије о резултатима за избор посланика у Скупштини Црне Горе, избор председника Скупштине Црне Горе, утврђивање броја потпредседника и избор потпредседника Скупштине Црне Горе и избор предсједника и чланова Административног одбора Скупштине Црне Горе.

Седницом председава најстарији посланик Миодраг Лекић (Мир је наша нација), коме помаже најмлађи посланик Максим Вучинић (За будућност Црне Горе).

Милачић најавио лустрацију

Марко Милачић је на почетку свог излагања честитао Бечићу, Кривокапићу и Абазовићу. Он се потом обратио посланицима ДПС-а.

- Ви сте ударали на цркву, на мањинске народе, и хтели да створите инфериорне групе. Ми смо успели да сачувамо Његошеву Црну Гору, борићемо се за демократију и владавину права. Заштитићемо је против ове ваше борбе против короне, коју сте користили за борбу против народа. Ви још нисте опозиција, бићете тек када прође лустрација. За неке од вас нису опозиционе него оптуженичке клупе. Када прође лустрација, онда ћемо браћо заједно да радимо, ви као опозиција, а ми као власт.

- Нека је вечна Његошева Црна Гора, и нек се чује до небеса, нема више ДПС-а - рекао је Милачић.

Вучинић: Живела слободна Црна Гора

Посланик Максим Вучинић, млади политичар и посланик Радничке партије захвалио се свима који су деценијама чекали овај дан.

- Новом сазиву парламента желим срећан рад, а нама остаје да радимо пуним снагама да доносимо законе на корист овим и будућим генерацијама. Да нам се више никада не понови 1989. година, да живи слободна Црна Гора - рекао је Вучинић.

Бечић: Више нисмо једина земља у Европи која није сменила власт

- Више нисмо једина земља у Европи која никада није сменила власт у Европи. Што се тиче постизборног момента, били смо ефикасни у успостављању програмских принципа, и мислим да је споразум који смо потписали показати да ће нова власт бити процрногорска и проевропска - рекао је Бечић.

Абазовић: Све што је изнела коалиција "За будућност Црне Горе" прихватљиво

- Поштовани грађани, сви заједно смо након избора показали демократске вредности. Честитам свима нови мандат парламента, и надам се да ће овај сазив бити успешнији. Желим да кажем да су предлози које је изнела коалиција "За будућност Црне Горе" апсолутно прихватљиви за нашу коалицију, и што се мене тиче можемо да приступимо конституисању скупштине - рекао је Абазовић.

Обраћање Милана Кнежевића из Демократског фронта

- Срећна вам слобода, слобода која има да пева лепше и боље него што су сужњи певали о њој. Зато јавно саопштавам у име коалиције ДФ да ту слободу нико неће угрозити ни довести у питање, нити ће наши грађани бити губитници. Посебно је нећемо довести у питање ми које су хапсили и затварали, који су једини овде у парламенту скандирали Мило лопове. Посебно нећемо дозволити овима који су последњих 30 година похаре згрнули милионе, да се врате – рекао је Кнежевић, на шта су посланици ДПС-а почели да добацују.

Председник скупштине је на то упозорио посланика Марковића да не добацује, што је изазвало смех свих у скупштини.

- ДФ подржава Бечића за председника скупштине, и Кривокапиућа за мандатара нове владе. Да се зна да Демократски фронт никада неће издати. Живела Црна Гора и наш српски народ - рекао је Кнежевић.

ДПС у опозиционим клупама

Посланици ДПС Мила Ђукановића на данашњој конституивној седници црногорског парламента заузели су места на којима седе опозиционе странке.

Фотографију посланика ДПС објавио је на свом Твитер профилу председник Праве Црне Горе Марко Милачић, уз коментар „Историја, ДПС у опозиционим клупама“.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)