ЗБОГ ЧЕГА У ЦРНОЈ ГОРИ ИМА СВЕ ВИШЕ ЗАРАЖЕНИХ: Подаци указују на једну ствар

И. Д. С.

23. 09. 2020. у 11:22

ПАД броја заражених од короне не очекује се ни у наредним данима, казали су у Институту за јавно здравље Црне Горе.

ЗБОГ ЧЕГА У ЦРНОЈ ГОРИ ИМА СВЕ ВИШЕ ЗАРАЖЕНИХ: Подаци указују на једну ствар

Фото скриншот Влада ЦГ

Према последњим подацима ове установе, тренутно је од вируса оболело 3.279, а последњим пресеком регистровано је 230 нових случајева. Највећи број оболелих од ковида 19 регистрован је у Подгорици 873, Никшићу 768, Беранама 447 и Бијелом Пољу и Рожајама, где је оболело 275, односно 271 особа. Укупан број смртних случајева повезаних са вирусом корона од почетка јуна износи 129, а од почетка године 138.

Епидемиолог ИЈЗ др Божидарка Ракочевић казала је да се наредних дана не очекује смањење броја заражених вирусом корона, јер како истиче, мере се не поштују.

- Ови подаци показују како смо се понашали претходних седам до 10 дана, а сви можемо да видимо да се мере не поштују, да се маске не носе, да се одржавају скупови, свадбе, приватна славља, да је у угоститељским објектима велики број особа. Све то се рефлектује на нашу епидемиолошку ситуацију - казала је Ракочевићева.

У НИКШИЋКОЈ БОЛНИЦИ 76 ПАЦИЈЕНАТА

НИКШИЋ је једна је од теже погођених општина када је реч о вирусу корона. У Општој болници Никшић тренутно је хоспитализовано 76 пацијената. Како је саопштено из те здравствене установе седам пацијената је животно угрожено и налазе се у Јединици интензивног лечења, док су остали стабилних виталних параметара. У никшићкој Специјалној болници за плућне болести у Брезовику стање је стабилно, а у ковид-блоку на лечењу је 57 пацијената, саопштено је из те болнице. У Општој болници у Бару је 21 пацијент, а у Беранама 63, од којих је 10 у тешком стању.

Директор Института за јавно здравље Бобан Мугоша саопштио је да сваки појединац мора да поштује мере, позвао је инспекције да раде свој посао, послодавце да воде рачуна да се поштују мере у свим установама и да власници угоститељских објеката буду одговорни како би допринели спречавању ширења вируса. Додао је да, ако буду морали да уводе строже мере, најпре ће почети од ограничавања рада кафића.

- Урађене су неопходне статистичке обраде, показано је да је пик претходних дешавања и повећања локалне трансмисије у прошлој недељи, и да су неки градови посебно погођени, али нису поштеђени ни други. Све то говори да морамо водити рачуна о свом понашању, да не би било високе локалне трансмисије и тешких ситуација, дакле смрних случајева - казао је Мугоша, додајући да ће бити досадни само ако ће то уродити плодом и навести људе да поштују мере.

Нермин Абдић, директор Ургентног центра КЦЦГ и шеф Кризног медицинског штаба, истакао је да се у КЦЦГ тренутно лечи 44 пацијената, 19 на Инфективној клиници, и да су сви стабилни. Животно је угрожено 11 пацијената, а пет је на неком од модалитета механичке вентилације. Имају и једно дете 2004. годиште у пратњи родитеља које је стабилних параметара.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)