ОД КОРОНЕ БОЛЕСНО ОКО 3.000 ЂЕТИЋА: НКТ неће уводити нове мере, све институције раде регуларно, осим амбуланти у КЦЦГ

И. Д. СТОЈАДИНОВИЋ

22. 09. 2020. у 07:51

ОД КОРОНЕ БОЛЕСНО ОКО 3.000 ЂЕТИЋА: НКТ неће уводити нове мере, све институције раде регуларно, осим амбуланти у КЦЦГ

Фото П. Милошевић

БРОЈ инфицираних вирусом корона данима се увећава, након сваке анализе Института за јавно здравље заражених је више за неколико стотина и тренутно ковид 19 има пет одсто становништва.

Регистрован је и случај да је особа која је вирус имала у првом таласу у другом поново оболела. Ипак, Национално координационо тело није уводило нове мере спречавања ширења заразе, очекује се почетак школске године, све ради регуларно, осим Клиничког центра Црне Горе, где је јуче отказан рад амбуланти.

У Црној Гори вирусом корона тренутно је заражено 3.208 особа. На болничком лечењу се тренутно налази 122 пацијената, од чега је 12 животно угрожено. Укупан број смртних случајева повезаних са ковидом 19 инфекцијом од почетка године је 136.

Лабораторије Института за јавно здравље су, од последњег пресека, завршиле PCR анализу 673 узорка, од којих је 226 позитивно на нови вирус. У недељу су пријављена два смртна исхода код пацијената позитивних на ковид из Рожаја и Плава, који су лечени у Општој болници Беране.

ОБУСТАВА Зграда Клиничког центра у Подгорици, Фото Влада ЦГ

Од почетка године регистровано је 8.612 случајева инфекције вирусом корона, док је у истом периоду преминуло 136 пацијената.

Национално координационо тело за заразне болести је на последњој седници одлучило да засад не уводи нове епидемиолошке мере, већ да покрене додатне механизме најстроже контроле поштовања већ прописаних мера. Оценили су и да је епидемиолошка ситуација у више европских држава потврдила да је одлука о одлагању почетка школске године била исправна, јер је повратак у клупе један од узрока повећања броја инфицираних широм Европе, и да пораст локалне трансмисије мора бити заустављен пре почетка наставе која сама по себи представља додатни епидемиолошки изазов.

НАЈТЕЖЕ У БЕРАНАМА

- ПО броју становника Беране је општина која је најтеже погођена епидемиолошком ситуацијом, где је стопа активних случајева вируса корона пет пута већа од просека, следе Никшић и Рожаје - казао је епидемиолог Сенад Бегић.

Бегић је рекао да комплетно закључавање градова и активности неће бити, те да су ношење маски, хигијена руку и дистанца најучинковитије мере и да на томе треба инсистирати.

Док се планира отварање школа, а остале институције и објекти несметано раде, у Клиничком центру Црне Горе су донели одлуку да се, због тренутне епидемиолошке ситуације, обуставе амбулантни прегледи. Како су навели у саопштењу, обустава ће трајати седам дана, а односи се на све заказане специјалистичке, супспецијалистичке и радиолошке прегледе - ултразвучни, ЦТ и МР прегледи, осим за пацијенте који захтевају хитна и ургентна збрињавања.

- У циљу сузбијања и спречавања даљег ширења епидемије, Клинички центар ће предузимати све неопходне мере о чему ће јавност бити благовремено обавештена - казали су у саопштењу.

У међувремену, помоћник директора Института за јавно здравље Сенад Бегић саопштио је да је једна особа, која је била позитивна у првом таласу, поново имала вирус корона у другом, али без симптома. Наводи да је случај откривен када се тај грађанин тестирао пре путовања и да није искључено да постоји још таквих случајева.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)