ЕПИДЕМИЈА У ЦРНОЈ ГОРИ: Најтеже у Беранама, пет пута више случајева вируса корона од просека

Бета

21. 09. 2020. у 11:04

У ЦРНОЈ Гори је, по броју становника, Беране општина која је најтеже погођена епидемиолошком ситуацијом, где је стопа активних случајева корона вируса пет пута већа од просека, рекао је помоћник директора Института за јавно здравље (ИЈЗ) др Сенад Бегић.Бегић је за ТВ Вијести рекао да следе Никшић и Рожаје.

ЕПИДЕМИЈА У ЦРНОЈ ГОРИ: Најтеже у Беранама, пет пута више случајева вируса корона од просека

Фото: Depositphotos

Он је додао да забрињава то што је највећи део новооболелих од корона вируса из Никшића, што значи да ће Никшић бити најпогођенија општина у Црној Гори.

Бегић је рекао да је једна особа која је била позитивна у првом таласу, поново је имала корона вирус у другом, али без симптома.

Он је казао да је случај откривен када се тај грађанин тестирао пре путовања и да није искључено да постоји још таквих случајева.

Бегић је рекао да комплетно закључавање градова и активности неће бити, те да су ношење маски, хигијена руку и дистанца најучинковитије мере, и да на томе треба инсистирати.

Бегић истиче да тренутно нема тестова на чекању, а да је време чекања резултата 24 часа.

"Наша лабораторија као и друге у свету нису намењене за оволику количину узорака. Од почетка епидемије обрадили смо 64.000 узорака, што значи да је сваки десети становник тестиран на корона вирус", истакао је Бегић.

Он је рекао да сви пацијенти који су позитивни на тест у приватним лабароторијама, случај пријављују ИЈЗ и приказују се у дневном пресјеку.

Бегић каже да је тренутно у самоизолацији око 3.000 особа.

У Црној Гори је од средине јуна од последица корона вируса умрло 127 особа, а од почетка године 136.

Укупан број тренутно активних случајева је 3.208.

Од почетка године укупан број регистрованих случајева инфекције новим корона вирусом је 8.612.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)