МИЛО СПРЕМА ПРЉАВ ПОТЕЗ? Ово су сви сценарији којима Ђукановић покушава да се врати на власт

Novosti online

12. 09. 2020. у 20:28

МИЛО СПРЕМА ПРЉАВ ПОТЕЗ? Ово су сви сценарији којима Ђукановић покушава да се врати на власт

Foto AP

У ПОНЕДЕЉАК 14. септембра државна изборна комисија коначно би требало да прогласи резултате избора одржаних пре скоро две недеље.

Још у Црној Гори, режим Мила Ђукановића, могао би да сервира пар изненађења са циљем да минира формирање нове владе у којој нема ДПС-а. У покушају да остане на власти један од сценарија је проглашење ванредног стања због "наглог скока случајева Ковида".

У понедељак 14. септембра државна изборна комисија коначно би требало да прогласи резултате избора одржаних пре скоро две недеље. Избори се понављају у једној јединици која не може никако утицати на изборни резултат, нити било шта променити. Јасно је, ово поновљено гласање је куповина времена. А време иде у прилог Ђукановићу.

Тако је било довољно времена и пре него што су дошли на власт, да се опозиција прозове за "изневерена обећања". Тиме је отворен огроман простор за политичке махинације у ситуацији где је однос између победника и поражених 41 према 40 (у случају да СДП приђе коалицији око ДПС). На коалиционом споразуму три опозиционе опције, у коме нема повлачења признања Косова, заиграли су многи и они који су се јавно огласили, али и они којих нема у јавности по том питању. Тиме је додатно, свесно, потпирен народ из литија који је месецима уз "не дамо светиње", "Мило лопове" буквално клицао Косову И Метохији.

ПРАВА ПОБЕДА

Сувише једноставно објашњење је "поједини себи дижу цену" те да је све због позиција у будућој влади.

Међутим, ако се вратимо у реалност и то без емоција, права победа опозиције над Милом Ђукановићем је управо споразум коалиције. Три партије споразумом, који је баш морао такав да буде, осигурала је улазак српских опција у институције Црне Горе. Добила је подршку Запада коју је до сада неприкосновено имао Ђукановић и без које им не би помогли ни изборни резултати. Споразум је преведен на енглески и, не случајно, немачки.

Они који су заиграли на емоције народа јавно и нејавно ниједног тренутка нису рекли да је управо у време објаве споразума, по Закону о слободи вероисповести због ког се и изашло на улице, СПЦ односно Митрополија, требало да се региструје. Пре неколико дана, тачније 9. септембра Митрополија је требало да буде у истој равни са Дедејићевом цпц.

Ништа од тога се није догодило и то јесте прво испуњено обећање – због ког се и изашло на улице.

ШТА РАДИ МИЛО?

Шта ради Мило свих ових дана? Ако је судити по црногорским форумима распродаје имовину. Ову мало вероватну верзију, они боље упућени другачије тумаче.

- Сређују се папири. Колико је за сада познато највише је "посла" у ПИО фонду. Тамо је било највише махинација - каже особа укључена у формирање будуће експертске Владе.

Међутим, шта се заправо дешава? Зашто су нападнути лидери опозиције? Зашто се ствара утисак и делује у јавности да нешто не штима?

Према сазнањима осим константног покушаја Ђукановића да ипак ‘освоји’ власт, у току су притисци да у будућу власт уђе део ДПС. Тај део странке и њени представници се описују као "здраво ткиво" досадашњег режима. Али и са довољним капацитетом да се Ђукановићу и осталима осигура мирна пензија.

Ово је и један од сценарија на који Ђукановић игра. По овом моделу формирала би се такозвана мањинска влада - ДПС или неукаљани део ДПС, мањине и такозвани "спавачи" из опозиционих опција.

Тако да борба тројне коалиције и даље траје и то на неколико фронтова.

КЕЦ У РУКАВУ?

Шта све Ђукановић, као председник Црне Горе са још увек својим људима у институцијама има у рукаву?

Последњих дана, посебно после митинга досадашњег режима на коме одзив није био очекиван, отпочело је поигравање Короном, односно бројем заражених. Црна Гора је од периода када је власт објављивала најмање заражених у региону, стигла до сваког трећег болесног. Према суду упућених, фингирају се бројеви како би се омогућили услови за проглашење ванредног стања као једног од сценарија за Ђукановићево преживљавање.

Тада се све развлачи, отвара много простора, али и минира будућа влада којој законски рок истиче у распону од 90 дана. Иако би ово било класично прекрајање воље грађана, посреди је сценарио који нико не одбацује.

- Епидемиолошка ситуација је забрињавајућа и поражавајућ је податак да Црна Гора са 1.451 активним случајем на 100.000 је прва у региону - изјавила је директорка Центра за контролу и превенцију заразних болести Института за јавно здравље (ИЈЗ) Црне Горе Божидарка Ракочевић.

МОДЕЛ ОБАРАЊА ВЛАДЕ

Нико не искључује ни модел "обарања владе" до ког се долази ускраћивањем подршке, односно садашња тројна коалиција би остала без оног једног гласа изнад 40. За ову варијанту довољно је да неко од посланика тројне коалиције, по уласку у парламент, не потпише споразум који су усагласили лидери.

Може се нагађати шта би могао да буде разлог за непотписивање: од неслагања са Споразумом преко новца или задовољавања интереса из миљеа који немају везе са политиком. Међутим, оно што је готово извесно већ сада, "тај" би био проглашен издајником и у узаврелој Црној Гори опеван и не само у гуслама.

И у овој варијанти се игра на такозване спаваче у редовима опозиције. Међутим, мало ко помиње да спаваче у другом, супарничком табору нема само ДПС. Подједнако за такву трку, адуте има и тројна коалиција.

Коначни резултати избора биће у понедељак. Можда ни ту не буде крај. Увек може да се поднесе жалба и на поновљене изборе.

ЦРБА ГОРА - КИМ

Закон о слободи вероисповести због ког је и кренуо бунт у Црној Гори требало је да буде пресликан и у Приштини. Да је отпочела његова примена, привременим институцијама на КиМ, за усвајање и споровођење било би довољно да је већ примењен у пракси. Најавом његовог ревидирања и суштинских измена, одузета је могућност лагодне примене и пресликавања на Косову.

(Блиц.рс)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)