ГУЖВЕ НА ГРАНИЧНИМ ПРЕЛАЗИМА СА ЦРНОМ ГОРОМ: Откад ПЦР тестови нису услов чека се и по пола сата

М. Д.

08. 09. 2020. у 15:28

ГУЖВЕ на граничним прелазима са Србијом-Ранче повећале су се од када је, према одлуци Националног координационог тела, Црна Гора дозволила грађанима Србије да могу да уђу и са негативним ИгМ тестом или позитивним ИгГ тестом.

ГУЖВЕ НА ГРАНИЧНИМ ПРЕЛАЗИМА СА ЦРНОМ ГОРОМ: Откад ПЦР тестови нису услов чека се и по пола сата

Фото: Пљеваљски портал

На граничном прелазу Ранче, у одређениом периодима дана чека на улазак у Црну Гору од 15 до 30 минута.

Црна Гора је од 4. септембра ублажила услове за улазак грађана Србије, па ПЦР тест више није услов, већ у ЦГ може да се уђе и са негативним ИгМ тестом или позитивним ИгГ тестом.

Брзи серолошки тестови су много јефтинији од ПЦР, који је до четвртка у поноћ био услов за улазак у Црну Гору, и за који су држављани Србије морали да издвоје 6.000, а странци који су се тестирали у Србији, међу којима држављани Црне Горе – 120 евра.

Серолошке тестове раде и приватне лабораторије, па више не мора ни да се стоји у редовима пред пут. Ови тестови коштају у државним установама 1.200, док су у приватним лабораторијама од 1.800 па до неколико хиљада динара.

Сада се на пут може било да тест из крви показује присуство антитела ИгГ, што значи да је особа прележала корону, било да тест показује да нема ИгМ антитела, што значи да нема акутну инфекцију.

Резултат теста који показује да је прележан ковид 19 за улазак у Црну Гору важи до 30 дана, а резултат који доказује одсуство акутне инфекције 72 часа. У овом другом случају услов је и да особа 15 дана пред пут није боравила у некој од држава са епидемиолошке црвене листе. Србија је сада, по критеријумима Црне Горе, на жутој листи.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)