ЗА ЦЕПАНА ДРВА У ГЛАВНОМ ГРАДУ 50 €: Грађани Подгорице се спремају за грејну сезону, задовољни су понудом, али не и ценом

З.Зорић

07. 09. 2020. у 05:00

ЗА ЦЕПАНА ДРВА У ГЛАВНОМ ГРАДУ 50 €: Грађани Подгорице се спремају за грејну сезону, задовољни су понудом, али не и ценом

Фото З. Јовановић

ДО почетка грејне сезоне у Подгорици остало је још минимално два месеца. Понуда дрва за огрев добра, али цене су, кажу купци, "отишле у небо".

Подгоричка локална управа и ове сезоне одредила је неколико локација на којима се могу продавати дрва за огрев. Понуда је, рекли бисмо, врло добра. Има их у балванима, мањим облицама, али и исцепаних. Уредно сложена на камиону или у приколици. Међутим, купци се жале да ће им ове године требати озбиљан новац за грејну сезону.

- Сваке сезоне купим од шест до осам метара дрва. Распитивао сам се ових дана, гледао, звао оне код којих сам раније наручивао дрва. Скупа су. Траже ми 45 за нецепана, односно 50 за цепана дрва. То је озбиљан издатак из кућног буџета, али шта ћу, грејати се мора, - прокоментарисао је Драгомир Р.

С друге стране, Игор М. који већ годинама сече дрва у својој шуми, како каже, не може да стигне да "убере" колика је потражња.

- Већ годинама обезбеђујем исте купце. Тако чиним и ове сезоне. Жале се купци на цену од 45 и 50 евра. Траже и одложено плаћање. Понекад и то прихватим док се људи снађу. Али јефтиније их не могу продавати, јер и ја имам трошкове, а да не говорим о физичком раду. Ту су гориво, транспорт, дозволе, а потребна је снага и знање да се стабло обали, ишега, утовари у камион, довезе - каже Игор.

Они који купе у трупцима дрва по 45 евра онда морају, ако их не могу сами цепати, платити тзв. надничарима четири или пет евра по метру.

- Има ових дана посла. Готово у сваком дворишту се налазе гомиле дрва. Ја прошетам насељем, свратим у кућу где у дворишту видим дрва. Понудим своју услугу да их исцепам, сложим. Оценим какав је газда, па тако и кажем цену. Четири или пет евра по метру. Секира је оштра и ухватим се посла чим се договоримо - испричао нам је Ром који, како каже, већ годинама тако ради.

Ово је подгоричка прича, а бјелопољска каже да су на северу дрва за огрев мало јефтинија, па метар у трупцима кошта 35, а цепана, спремна за ложење 40 евра. И тамо има оних који иду од куће до куће и нуде услугу цепања дрва.

- У току дана уколико су временске прилике добре исцепам камион дрва. Навикао сам на физички рад. Међутим, сада је ситуација сасвим другачија, моји Бјелопољци ангажују људе који имају електричне цепаче дрва. Они врло брзо заврше посао, па не чуди што њих бирају за тај посао - испричао је Рашо, надничар из Бијелог Поља.

 
ПОВОЉНИЈЕ ОД СТРУЈЕ

НИЈЕ избор само грејање на дрва. Могућност је и струја, али рачуница би морала бити врло прецизна да грађанин одлучи шта је исплативије, струја или дрво. Једно је сигурно, грејање на дрва је здравије и исплативије, јер праве домаћице неће укључивати електрични шпорет, већ ће пећи и кувати на онај на дрва.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)