АМФИЛОХИЈЕ И ЕПИСКОП АТАНАСИЈЕ ОСУДИЛИ НАПАД: Камен бачен на Исламску заједницу је истовремено и камен бачен на Манастир Свету Тројицу

М.Д.

02. 09. 2020. у 19:21

НАКОН напада на просторије Исламске заједнице у Пљевљима са свих страна стижу осуде овог инцидента у којима се истиче да ова недела једино одговарају Демократској партији социјалиста.

АМФИЛОХИЈЕ И ЕПИСКОП АТАНАСИЈЕ ОСУДИЛИ НАПАД: Камен бачен на Исламску заједницу је истовремено и камен бачен на Манастир Свету Тројицу

Фото: Д. Миловановић

Митрополит Црногорско приморски Српске православне цркве (СПЦ) Амфилохије осудио је напад на грађане муслиманске вероисповести у Пљевљима и додао да се не може отети утиску да се ради о намерној провокацији и осмишљеном плану подизања тензија.

Он је у саопштењу за медије навео да је напад на пљеваљске муслимане напад и на сваког пљеваљског хришћанина и на сваког грађанина Црне Горе.

-Последњи у низу вандалски чин насиља у Пљевљима усмерен против тамошње Исламске заједнице је велика људска срамота за његовог починиоца. Нечасно је и кукавички под окриљем ноћи чинити овакве ствари, без обзира на то какве мотиве има главни актер овог догађаја-навео је Амфилохије.

Kако је додао, не може се отети утиску да се ради о намерној провокацији која има за циљ да поремети односе између грађана Пљеваља и целе Црне Горе на основу верске припадности.

-Нећу да изводим преурањене закључке, али чињеница да већ више инцидената остају нерасветљени, наводи на помисао да се овде не ради о аутентичном облику испољавања верске мржње и нетрпељивости и хулиганству, већ о осмишљеном плану подизања тензија због исхода избора, који, нажалост, већ даје своје резултате, што смо могли јуче да видимо у Рожајама- казао је Амфилохије.

Епископ Милешевски Атанасије казао је да је камен бачен на Исламску заједницу је истовремено и камен бачен на Манастир Свету Тројицу.

-Најоштрије осуђујемо напад на Исламску верску заједницу у Пљевљима. Будући да због тренутних административних процедура на граници нисмо у могућности да лично посетимо Исламску заједницу и изразимо наше саосећање поводом немилих догађаја, то ће данас учинити наши свештеници из Пљеваља.

Чин каменовања Исламске заједнице у Пљевљима изазвао је у нашем срцу неизмерну тугу, као и у сваком православном хришћанину Милешевске епархије. Камен бачен на Исламску заједницу је истовремено и камен бачен на Манастир Свету Тројицу.

Молимо се Богу да унесе мир у свако узнемирено срце и да стане на пут злим људима који безочно ударају на исламске светиње. Позивамо надлежне органе да што прије открију починиоце и казне их по закону-казао је владика Атанасије.     

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)