НЕМАЧКА ШТАМПА И ЗАПАДНИ МЕДИЈИ БРУЈЕ О СИТУАЦИЈИ ПОСЛЕ ИЗБОРА: "Опозицију у Црној Гори спаја заједнички став против Ђукановића"

Новости онлајн

01. 09. 2020. у 20:58

НОВИНАР Михаел Мартенс је за данашње издање франкфуртског листа "Frankfurter algemajne cajtung" забележио размишљања о Црној Гори после избора:

НЕМАЧКА ШТАМПА И ЗАПАДНИ МЕДИЈИ БРУЈЕ О СИТУАЦИЈИ ПОСЛЕ ИЗБОРА: Опозицију у Црној Гори спаја заједнички став против Ђукановића

Фото: Д. Милановић

- Могу ли зелени, економски либерали, проевропски реформисти, путиновци, српски националисти, левичари, политичари албанске мањине, попови, теоретичари завере, фанови Европске уније и симпатизери Доналда Трампа да формирају коалицију? Питање као да је исконструисано, али у Црној Гори, балканској земљи на Јадрану са скоро 630.000 становника, оно ће се у политичкој свакодневици испоставити као врло блиско пракси.

Немачки новинар подсећа да је Мило Ђукановић својевремено био најмлађи премијер у Европи, да влада дуже од Лукашенка, али и да је богат човек: „Он очигледно није био сјестан своје моћи, већ је и екстремно штедљив – јер, иако за своју државну службу званично никада није имао месечну плату већу од 1.250 еура, он слови за вишеструког милионера и власника више фирми”.

Мартенс додаје да Ђукановић инсистира на томе да деведесетих није било шверца цигарета већ „транзита цигарета“.

У анализи тренутне ситуације, у чланку се примећује да је промена власти сада могућа: "Али за то би морала да се направи изразито хетерогена коалиција мноштва група и групица, које су делом оштро идеолошки супротстављене“.

Фото: Д.Миловановић/ПринтсцреенЈутјуб/Новости архива

Лидери опозиције

Њих, како се наводи, спаја заједнички противнички став према Ђукановићу: „Та спојка је довољна за опозицију, али није извесно да ће бити довољна да се заједно влада“.

Нешто даље анализира се однос Подгорице и Брисела: „Једва да још неко у ЕУ, с којом Црна Гора преговара о чланству од 2012, гаји илузије о Ђукановићу. Али није мала скепса ни према шароликој коалицији његових противника која је на помолу. Ђукановићева владавина је уџбенички пример за партијско преотимање државних институација – али да ли опозиција то може да промени?

На крају се подсећа да Ђукановићев председнички мандат истиче тек априла 2023.

- Ако би опозициона коалиција заказала, Ђукановићева партија, која је својим људима прожела цео државни апарат, била би спремна да опет преузме власт која је у прошлости била тако уносна – па макар само за наредних 30 година - завршава, не без ироније, новинар Михаел Мартенс у свом тексту за Франкфуртер алгемајне цајтунг.

Неки за Русију, неки за Запад

О Црној Гори после избора пише и новинар Фолкер Пабст, и то за швајцарске дневне новине из Цириха  "Noje cirher cajtung": „У опозиционом блоку ’За будућност Црне Горе’ заиста постоје снаге које одлучно одбацују прозападни курс и залажу се за тесне везе са Русијом. Међутим, постоји и велики број прозападних противника владе. Велики део становништва заговара приступање Европској унији“.

- Црна Гора је од 2017. у Северноатланском пакту, али преговори са Европском унијом су запели, не само због умора од проширења чланица ЕУ - пише у чланку швајцарског листа.

- Црна Гора је под Ђукановићем забележила велико назадовање у области владавине права.

Фото: Д.Миловановић

Промена власти не мора да значи нестабилност

И минхенске дневне новине "Zidojče cajtung" објављују текст о исходу парламентарних избора у Црној Гори. Ауторка, Викторија Гросман, пише:

- Идеја да се имовина Српске православне цркве одузме и претвори у државну имовину можда је коштала Ђукановићеву партију побједе на изборима. На десетине хиљада људи су почетком године демонстрирали против тога. Уз то, многим људима је преко главе то како су се Ђукановић и његова породица обогатили.

-После толико времена, промена власти може да буде ослобођење. То не мора да значи нестабилност које се боји Европска унија, па је због тога гледала кроз прсте Демократској партији социјалиста. Опозиција не доводи у питање Ђукановићево насљеђе: вољу да се Црна Гора придружи ЕУ, чланство у Северноатланском пакту. Европска унија може да има и у новој власти доброг партнера у преговорима. Она је макар обећала борбу против корупције - закључује се у тексту "Zidojče cajtung".

Зашто је Запад до сада био уздржан?

А новинар Ерих Ратфелдер за берлински лист "Tagescajtung" подсећа на геополитички контекст избора:

- Избори одлучују о правцу кретања Црне Горе. Русија покушава да повећа свој утицај на земљу на Јадрану. Напокон, ради се о војним лукама земље. Ђукановић је, међутим, 2017. Црну Гору увео у НАТО. То је разлог због којег је западна критика до сада била уздржана. 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)