КОЖАР ИМАО СВОЈУ ЕКИПУ ЗА СМАКНУЋА: Последње убиство наплатили 100.000 евра

З. УСКОКОВИЋ - С. ЂОКИЋ

25. 08. 2020. у 21:13

КОЖАР ИМАО СВОЈУ ЕКИПУ ЗА СМАКНУЋА: Последње убиство наплатили 100.000 евра

Форензичари из Подгорице на месту убиства

ПО налогу Баранина Алана Кожара, блиског "шкаљарском клану" и криминалној групи Филипа Кораћа, у Подгорици је 18. јула ове године, испред породичног ресторана, убијен Саша Кликовац, који се доводи у везу са "кавчанима".

Кожар је оформио "екипу смрти" још 2016. године, којој се на терет ставља низ злочина, а све се "распало" после његове смрти, 23. јула ове године на грчком острву Крф. Пет дана пре тога почињено је последње смакнуће по његовом налогу.

Кожар се, међутим, и сам нашао на мети убица, па је са својим пријатељем и сарадником Дамиром Хаџићем, ликвидиран пет дана после убиства Кликовца, које је организовао и платио. Ове тврдње у уторак су на конференцији за медије изнели челници Специјалног тужилаштва и полиције Црне Горе.

Чланови ове криминалне организације у самом почетку постали су Милан Динић и још најмање две, засада, неидентификоване особе. Од јуна ове године крвавој екипи су се придружили Милош Марковић (31) и Марко Шуковић (29), који се и терете да су директни извршиоци убиства Саше Кликовца. Наводно, овај злочин је плаћен 100.000 евра!

Кожар је за исти "посао" ангажовао, како се сумња и Предрага Вукадиновића и Ивана Милачића. Сви они се сумњиче да су припадници организоване криминалне групе чији циљ био - убиства. За Баранина се, такође, наводи да је врбовао људе и давао им упутства како да врше кривична дела, као и да је обезбедио новац за све то.

- Кожар је давао упутства члановима своје криминалне организације о начину на који треба да прате жртву и убију је - наводе истражни органи.

Марковић је, истиче се даље, прихватио да "непосредно извршава тешка убиства, да учествује у њиховом планирању, врбује помагаче, обезбеђује оружје и возила за крваве планове. Набављао је украдена возила и фалш регистарске ознаке, а унапред је припремао и "штекове" за аутомобиле и друга средства која се користе у злочинима.

Шуковић је, тврди се, прихватио да вози аутомобил и убицу до жртве, затим да га после извршеног злочина одвезе до "штека". Он је учествовао и у припреми смакнућа, као и праћењу будуће мете. Милачић је окривљен да је пружао логистику за припрему убистава, прати и осматра кретање чланова супротстављене криминалне организације, обезбеђује маске и качкете, техничка средства за комуникацију...

Затим да од, засада непознатих особа, преузима нелегално набављено оружје, да преузето оружје држи, чува и превози, скрива га и предаје га другим припадницима криминалне организације за убиства... Његов задатак је био и да након извршеног злочина, оружје спакује и скрива...

Форензичари из Подгорице на месту убиства

Вукадиновићева задужења су била да пружа логистичку подршку извршиоцима након извршеног кривичног дела, обезбеђује превоз и места за скривање других припадника криминалне организације, као и да преузима, чува, и предаје новац за потребе чланова организације.

После убиства Саше Кликовца, који су по Кожаревом налогу, одрадили Марковић и Шуковић, оружје је Милачић закопао у шуми, у месту Радовче. Сакривена је пушка карабин са монтираним оптичким нишаном - снајпером и четири метка, затим, аутоматска пушка М-70 са преклопним кундаком са два оквира од исте пушке, осам пушчаних метака и пиштољ "пара" калибар 9 мм без фабричког броја (пиштољ који је коришћен у извршењу кривичног дела), 11 метака малокалибарске муниције калибра 22, као и гардеробу коју су користили приликом злочина...

Интересантно је да су оружје, гардероба, као и украдене регистарске таблице пронађени 27. јула ове године, девет дана после смакнућа Кликовца, али и четири дана после ликвидације Кожара на Крфу. Тада су се, неки од чланова његове екипе, "осмелили" да проговоре.

ГЛАВА ВРЕДНА ПОЛА МИЛИОНА ЕВРА

НА конференцији за медије у уторак у Подгорици саопштен је и податак да је за убиство једног високопозиционираног члана криминалне групе, на " једној планини, дато 500.000 евра, а за убиство члана породице функционера полиције 200.000 евра". Саопштено је и да су Колумбијци, који су ухапшени у Никшићу, дошли да убијају за новац, а да су паре требале да буду исплаћиване члановима њихових породица у Јужној Америци.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)