ЦЕНЕ НИЖЕ, АЛИ ТУРИСТА МАЊЕ: Сезона у Националном парку Скадарско језеро

Б. Дабић

25. 08. 2020. у 11:00

ЦЕНЕ НИЖЕ, АЛИ ТУРИСТА МАЊЕ: Сезона у Националном парку Скадарско језеро

Б. Дабић

ИАКО је сезона у Националном парку Скадарско језеро претходних година почињала с пролећа, раније него на Барској ривијери, пандемија корона вируса на глобалном нивоу оставила је негативне последице на излетнички, акривни и агротуризам.

Последице осећају и изадаваоци смештаја у Вирпазару и околним црмничким селима.

Прошле године НП Скадарско језеро, према званичним подацима, посетило је око 146 000 туриста. Само од продатих улазница овај национални парк је приходовао преко 580 хиљада евра.

-Прошла година по посећености је била рекордна. Забележили смо повећање посећености за преко 50 % у односу на 2018. Ове године, због пандемије посета је доста смањена. Страних туриста је много мање, али можемо констатовати да је повећан број посетилаца из Црне Горе, казао је за Новости дирецтор НП Скадарско језеро Ненад Ивановић. Он додаје да је у свих пет националних паркова за црногорске држављане од јула до краја календарске године, бесплатан улазак у заштићене просторе. Ивановић подсећа да су за ученике од пролећа бесплатни уласци у националне паркове.

Б. Дабић

- Позивам све да посете национале паркове јер имају много занимљивог да виде, могућности да се лепо проведу и уживају било на крстарењима, вожњи кајака, пешачким турама, обиласку културно –историјских знаменитости - казао је Ивановић.

Први сусрет са Скадарским језером изазива одушевљење. Сваки следећи – жељу и потребу да се открије више. Колико год пута да сте били на Скадарском језеру, видели нисте све.

Неисцрпно је то богатство лепоте и различитости – бајковита водена поља локвања и живописне трске на Скадарском језеру, јата птица, острва на којима су средњовековни манастири, мала рибарска села, плаже, одлична храна и врхунска вина…. никога не могу оставити равнодушним.

Понуда на Скадарском језеру из године у годину је све садржајнија, разноврснија и квалитетнија, али ове године много је мање људи.

- Туризам око Скадарског и на језеру се почео развијати пре десетак година. Чак су и прве, те пионирске године, биле боље од овог лета. Ова година једноставно није за поређење, али није ништа до нас који се бавимо туризмом. Ово је, на жалост, проблем на глобалном нивоу. Шта можемо видети позитвно у свему овоме - да ипак има туриста, људи путују и у доба короне. То нам даје подстицај да ће следећа година бити добра. Наши први гости су били из Немачке и Швајцарске - каже за Новости Сара Јовићевић издавалац приватног смештаја у Вирпазару. Када су у питању цифре, она истиче да је до сада остварено 10 % ноћења у односу на прошлу годину.

- Смањили смо цене апартмана. Апартман за две особе који је лани коштао 50 евра за ноћење, ове године издајемо за 30 евра. По питању понуде за активни одмор нисмо кориговали цене, тако да сат крстарења Скадарским језером (до 5 особа) кошта 25 евра. Наше госте из апартмана по устаљеној пракси частимо вожње кајацима по Скадарском језеру, каже Јовићевић.

Б. Дабић

Власник више бродова на Скадарском језеру Ранко Петровић каже да је ова сезона много слабија него све претходне.

-Туриста скоро да нема. Нисмо навикли да у августу буде овако мало људи у националном парку. Надамо се да септембар па и октобар ако послужи време, буду бољи, каже Петровић.

Туристичка сезона на Скадарском језеру лани је почела крајем марта и трајала је до краја октобра.

Годишња доба дају Скадарском језеру другачије нијансе и  нове угођаје, свако доба има своју драж. 

Овај драгуљ Црне Горе треба видети, доживети а и упознати све његове природне лепоте, и историјске знаменитости.

У ЦЕНТАРУ  ЗА ПОСЕТИОЦЕ НА ВРАЊИНИ – ПРЕДСТАВЉЕНО ПЕТ НАЦИОНАЛНИХ ПАРКОВА

Центар за посетиоце на Скадарском језеру на аутентичан начин представља садржаје свих пет националних паркова Црне Горе који чине око 10 % територије најмање државе на Балкану. Национални паркови су предели посебне лепоте, значајних и ретких природних појава, богате и разноврсне флоре и фауне.

Различитости и контрасти заштићених простора Црне Горе задовољиће различите укусе – Ловћенски масив спушта се до морске обале, у централном делу је  Скадарско језеро, највеће на Балкану чија лепота једнако плени и у мочварном, и острвском подручју  на коме су средњовековни манастири.  На северу су  прашумске дивљине Биоградске горе, Дурмитор са  ледничким језерима  и дубоким кањонима, затим  Проклетије  које многи оправдано називају - Балкански Алпи.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)