ОСАМ БИЗНИС ИДЕЈА ОТВАРА 13 РАДНИХ МЕСТА: Потписани уговори за доделу бесповратних средстава за жене предузетнице

Б. Дабић

18. 08. 2020. у 17:32

ОСАМ БИЗНИС ИДЕЈА ОТВАРА 13 РАДНИХ МЕСТА: Потписани уговори за доделу бесповратних средстава за жене предузетнице

Новости

РЕАЛИЗАЦИЈА осам бизнис планова кроз које ће бити запослено 13 жена уз подршку бесповратних финансијских средства општине Бар данас је добила правни оквир потписивањем уговора између председника Општине Бар, Душана Раичевића са предузетницима.

Финансијска средства од 35.000 евра која се другу годину планирају буџетом општине Бар највећа су по том основу у Црној Гори. Предузетнице које су преко јавног конкурса добиле новац од локалне управе за реализацију својих бизнис планова јединствене су у ставу да бесповратна срества много значе за покретање, и подстицај приватног посла.

Петочлана комисија једногласно је оценила најбољим пројекат „Свитац“ , у коме је разрађена бизнис идеју младе уметнице Наташе Дрешић која ће стечено знање на ликовној академији и вештине спојити у ручној изради уникатне, унутрашње декоративне расвете.

-Пројекат „Свитац“ подразумева израду зидних и подних лампи, лустера, различитих форми које ће имати модерне линије за личне и пословне просторе. Из потребе да се запослим да спојим нешто са својом професијом, логично је било да то буде нешто са примењеном уметношћу. Сама идеја је настала из мог претходног искуства јер сам имала ситуацију да сам себи правила неке комаде за које су ме људи питали и схватила сам да то може бити интересантно за тржишту, каже Наташа додајући да на тржишту могу да се нађу индустријски комади.

Новости

- Ово су употребни и декоративни предмети руком рађени. У Бару, а и шире мислим да за сада нема нико ко се бави овим послом, казала је професор ликовне културе ускоро магистар сликарства Наташа Дрешић додајући да бесповратна средства која добија од општине за реализацију пројекта су иницијална мотивација која је покренула.

Фирма „Рацц едуцо“ конкурисала је са пројектом „Развој социјалних башта“ који је такође добио финансијску подршку од општине Бар

-Идеја је да у сарадњи са општином која ће нам дати парцеле, грађани који су заинтересовани, на тим парцелама направе баште. Надам се да ће бити много грађана заинтересованих за ову идеју, казала је испред приватне установе Рацц Едуцо Риалда Скендеровић. Према њеним речима, заинтересовани грађани за „социјалну башту“ дођу у фирму и пријаве се.

- Ми евидентирамо и део слободног земљишта дамо на коришћење. Ми обезбеђујемо семе. На грађанима је да дођу и почну да се баве узгојом поврћа. Идеја је такође, да се људи упознају, друже, стичу нова познанства и пријатељства и наравно уче о пољопривреди. Овакви пројекти су већ заживели у Црној Гори. Идеја је веома популарна, казала је Скендеровић.

Здрави стилови живота, здрава исхрана све су заступљенији код савременог човека што је препознала Јелица Мићковић која ће реализовати у Бару бизнис план „Здрава храна и посластице“

-Идеју сам добила у Дубаију. Сировине ћу да купујем у Црној Гори, спремна сам да временом и сама почнем са узгојем воћа и поврћа које ћу да користим за моје производе. Циљ је да мењамо и приступ припреме хране која може на здрав начин да буде припремљена, на пример палачинке, али на здравој основи. То је мој концепт и желим моје суграђане да усмеравам да се здраво хране, казала је Мићковић истићући да бесповратна средства која је добила за реализацију покретање бизниса значи много

- Вратила сам се из инострастранствва пре годину дана. Безуспешно сам покушавала да нађем посао, чула сам за конкурс за подршку женском предузетништву, конкурисала сам и почињем са приватним послом Неда Поповић започење сопствени бизнис кроз оргиналну идеју којом планира реализацију пројекта „Морска луда“ који ће се промовисати Бар, Црну Гору као приморски град, државу, промовисати приморски дух кроз шаљиве приче, илустрације везане за рибу и човека.

- Први пут улазим у воде приватног бизниса. Финансијска подршка од стране општине ми значи много. Надам се успеху, казала је Поповић

ОТВАРАЊЕ НОВИХ РАДНИХ МЕСТА

Ово је друга година да општина буџетом планира новац за подршку женсом предузетништву у износу од 35.000 евра, као и предузетништву за 2019. Годину у изнодсу од 100 хиљада евра, а за текућу години 150.000 евра.

- Потврђујемо да желимо подржати све који имају бизнис идеје. Овог пута смо подржали осам бизнис планова са укупним износом од 23.000 евра. Преостали део средства до краја календарске године расподелићемо кроз нови конкурс . Овим поврђујемо раније опредељење да заједничким снагама, напорима кроз финансијска средства опредељена буџетом на један свеобухватан начин подржимо привреду, ублажимо сегменте већ најављене еконоске кризе као последице пандемије ЦОВИД 19, казао је председник општине Бар Душан Раичевић додајући да ће бити настављена подршка предузетништву у Бару.

Оно што посебно радује да су припаднице лепшег пола храбрије, одважније и да су њихове бизнис идеје креативне. Комисија је подржала креативне идеје које су пре свега из области туризма, пружања услуга, производње хране што посбно радује, али и креативних индустрија посебно радује што су млади уметници прнашли шансу да реализују бизнис идеје.

-Наша интенција је да средства која ћемо опредлилти у наредним годинама бити још већа. Тиме ћемо генерисати отварање нових радних места, казао је Раичевић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)