МНОГИ СРБИ, ИАКО ИМАЈУ ТЕСТ, НИСУ УШЛИ У ЦРНУ ГОРУ: На граници уследило НЕПРИЈАТНО изненађење

Novosti online

17. 08. 2020. у 13:17

ГРАНИЦА Црне Горе је од 15. августа поново отворена за држављане Србије, али у нашу суседну земљу за сада може да се уђе под три услова.

МНОГИ СРБИ, ИАКО ИМАЈУ ТЕСТ, НИСУ УШЛИ У ЦРНУ ГОРУ: На граници уследило НЕПРИЈАТНО изненађење

Фото: Теодора Ћирић/Депоситпхотос

А услови су:

1.Ако поседујете негативан резултат ПЦР теста на нови корона вирус (САРС-ЦоВ-2) или позитиван резултат антитела на нови корона вирус (САРС-ЦоВ-2) класе ИгГ добијен ЕЛИСА серолошким тестом;

2. Тестови морају бити издати од регистроване лабораторије и нису старији од 72 сата у тренутку уласка у Црну Гору;

3. Ако у периоду од 15 дана пре уласка у Црну Гору нисте боравили у некој од држава из којих није дозвољен улазак у Црну Гору.

Истог дана када је објављена вест о отварању граница, многи грађани Србије су похрлили да ураде тест и отисну се на море у Црну Гору. Али - авај.

Како се сазнаје, на граници је многе од њих дочекало непријатно изненађење јер су неки због негативних серолошких тестова враћани кући. Уследили су сати чекања јер су и они који су урадили ПЦР, који једини од ова два теста треба да буде негативан, морали да чекају у колонама.

Да разјаснимо.

Наиме, да бисте прешли границу са Црном Гором, потребно је да имате негативан резултат ПЦР теста или позитиван резултат серолошког ЕЛИСА теста.

Зашто овај други тест треба да буде позитиван?

Зато што он показује да ли сте прележали корону. Они који су је прележали имаће на ЕЛИСА тесту позитиван налаз и само то ће бити услов да могу да пређу границу, док они који је нису прележали имаће, наравно, негативан налаз и с таквим неће моћи у Црну Гору.

Осим разлике у томе да ПЦР показује да ли корону имате а ЕЛИСА да ли сте је прележали и стекли какав-такав имунитет, знајте да се први ради као брис, а други је тест из крви.

Међутим, још једна је кључна разлика.

ПЦР тест на лични захтев кошта 6.000 динара, а ЕЛИСА тест на лични захтев 1.200 динара.

Не можемо се отети утиску да су у жељи да оду на море многи изабрали да раде овај други тест јер је јефтинији. Али, као и увек, ко не плати на мосту - плати на ћуприји.

Дакле, информишите се и добро се распитајте пре него што донесете одлуку о одласку на пут да вас исти на крају не би коштао дупло.

(Блиц)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (5)