РУСИ ОДУСТАЛИ, САД И СРБИ ДОБРОДОШЛИ: Није прецизирано да ли ће бити обавезна PCR провера, или је довољна серолошка анализа из крви

Е. В. Н.

15. 08. 2020. у 07:36

ГРАНИЦЕ Црне Горе од суботе су отворене, не само за оне који долазе приватним авионима, него и за остале грађане Србије, који ће улазити највероватније само са негативним тестом на корону.

РУСИ ОДУСТАЛИ, САД И СРБИ ДОБРОДОШЛИ: Није прецизирано да ли ће бити обавезна PCR провера, или је довољна серолошка анализа из крви

Празна плажа у Херцег Новом / Фото В. В.

Још није познато да ли ће бити обавезан PCR тест или ће бити довољна серолошка провера.

Црногорске границе ће од суботе бити отворене и за грађане Албаније и Босне и Херцеговине. Одлука о отварању прелаза за наше држављане у Подгорици је донета убрзо након што су отказани летови из Москве и када је било јасно да овог лета неће бити довољно руских туриста.

Према речима Александра Сеничића, директора Националне асоцијације туристичких агенција Србије, број људи који би средином августа или крајем месеца летовали у Црној Гори, највише зависи од тога који тест ће бити потребан. Тренутно није могуће предвидети какво је интересовање за ову дестинацију, али је преко агенција било уговорено око 25.000 туристичких аранжмана.

- Уколико сви услови буду такви да не буде великих препрека за боравак у Црној Гори, можемо да очекујемо да између 5.000 и 10.000 људи до краја августа и почетком септембра искористи ту могућност - сматра Сеничић. - Број заинтересованих није лако претпоставити ни због чињенице да је велики број људи већ искористио своје годишње одморе, као и што је у овом моменту врло тешко мењати датуме годишњих одмора. Такође, доста грађана Србије борави индивидуално, преко рођачких и пријатељских веза, или тамо поседују некретнине.

ЦРНОГОРЦИМА СЛОБОДАН УЛАЗ

ЕПИДЕМИОЛОГ Дарија Кисић Тепавчевић каже да за грађане Црне Горе који улазе у Србију од данас више неће бити рестриктивних мера због вируса корона. Од 20. јула за њих је важила кућна изолација од 14 дана.

Државни секретар у Министарству туризма Дамир Давидовић каже, за "Новости", да је за њега ова одлука владиног Националног координационог тела - очекивана и да ће имати позитиван ефекат на туризам.

- Постоји велико интересовање за долазак туриста из Србије у Црну Гору - говори Давидовић. - Одлука о отварању границе са Србијом је добродошла. Не само у августу, већ се надамо и у септембру и октобру, и да ће бити више посета са тог тржишта него што је било у истом периоду претходних сезона.

Сличног мишљења је и Ранко Јововић, председник Удружења туристичке привреде у Привредној комори Црне Горе.

- Свакако нас радује отварање граница са регионом - каже Јововић.

УСКОРО НОРМАЛИЗАЦИЈА САОБРАЋАЈА

АМБАСАДОР Србије у Подгорици Владимир Божовић за "Новости" је најавио и да ће ускоро бити нормализован и авио, железнички и друмски саобраћај између Србије и Црне Горе. "Монтенегро ерлајнс" већ је објавио да од 19. августа обнавља линију између Београда и Подгорице

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (10)

Prellee

15.08.2020. 09:33

Nikad vise u Crnu Goru, nikad.Neka im ljetyju njihovi prijatelji, sa kojim su u vlasti.Milo i njegova polupismena banda, sto rece Dule S. Srbima je samo odmagala i nanijela ogromnu stetu.Srbi bi mnogo vise trebali slusati vlast Srbije i ponasati se u skladu sa nasim dugorocnim interesima.Kad Merkel kaze da Nijemci idu u HR, oni slusaju. Srbin radi suprotno i tu nastaje nas problem.Crna Gora ne treba nas zanimati.

Slobodan

15.08.2020. 09:52

Не идем у Црну Гору на летовање док не падне мафијашка власт. А надам се да ће да падне 30. Августа, да освежи мало...

Max

15.08.2020. 10:19

U Cr.gori sam letovao kad je pre 50 god.bio na Slovenskoj plaži samo 1 hotel među jelama i borovima(pre zemljotresa). Bilo je predivno. Posle, kad smo im samodoprinosima i pomoću obavezne pomoći(pola plate u Jugoslaviji)izgradili pola Crne gore, tamo je išao samo polusvet(roštilj, buka i kafane i krave(bukvalno)na plaži). Već duže vreme je ta država u rukama mafije, i normalan svet tamo ne ide(osim onih sa 2 državljanstva, skorojevića, krimosa...). Pravi turisti idu na kvalitetna mesta, gde se nešto može i videti(istorija, arheologija, zabava, mir, profi turizam...).