КОЛИКО КОШТА ЛЕТОВАЊЕ У ЦРНОЈ ГОРИ? Да ли ће комшије покушати ценама да спасу сезону или нас чека скок пред навалу туриста

Новости онлине

14. 08. 2020. у 21:33

ПОСЛЕ дуже паузе српски туристи ће моћи да оду на летовање у Црну Гору и то већ од сутра, најавила је Влада те земље.

КОЛИКО КОШТА ЛЕТОВАЊЕ У ЦРНОЈ ГОРИ? Да ли ће комшије покушати ценама да спасу сезону или нас чека скок пред навалу туриста

Новости

Међутим, поставља се питање какве цене тренутно очекују грађане Србије и да ли нас очекују вртоглава поскупљења како би се попунила рупа у буџету после туристичке паузе.

У Црној Гори у шпицу сезоне борави нешто више од 15.000 туриста, што је 92 одсто мање у односу на исти прошлогодишњи период, показују подаци Националне туристичке организације достављени Телевизији "Вијести". Хотелијери и власници туристичких апартмана кажу да су готово преполовили цене како би макар остали на позитивној нули.

Међутим, како сада стоји на сајту њихове туристичке организације, чини се да се цене нису много мењале и да су мање-више стандардне и оне на које смо и навикли претходних година.

Према овом сајту, цена собе у хотелу може бити од 100 евра, али и до 400 евра у јеку сезоне.

Међутим, ако мало прочешљате огласе, омиљени вид преноћишта наших туриста илити приватни смештај у Црној Гори кошта од 15 евра по дану па навише, зависно од услова. Такође, изнајмљивање апартмана са сопственом кухињом и купатилом може вас стајати од 30 до 50 евра по дану, док седам дана у боље опремљеном смештају за двоје може коштати од 320 до 415 евра.

Оно што је приметно је да су цене апартмана које можете изнајмити преко АирБнБ-а пале и то скоро за дупло. Тако да ако се настави овакав тренд цена у Црној Гори, можда ово постане и најисплативији вид смештаја за наше туристе.

Делује да се ни цене хране и пића пред прави пик црногорске летње сезоне нису претерано промениле. Кафу ћете на плажи платити у просеку око два евра, као и пиво. Пасту или рижото ћете у ресторанима платити између седам и 10 евра, док ћете јела са месом или морским плодовима плаћати више од 10 евра. Па тако шкољке у сосу могу бити око 10 евра, салата од хоботнице око 12, а гамбори на жару и више од 20 евра.

Ако одлучите да у Црну Гору идете аутомобилом, корисно је да знате и које су цене горива у овој земљи. А према подацима из маја ове године, оваква је ситуација:

Према подацима Билтена о ценама нафтних деривата, литар евросупера 95 у Црној Гори кошта 99 центи, у Хрватској 1,03 евра, Србији 1,05 евра, а Албанији 1,36 евра. Када је у питању евродизел, литар у Црној Гори кошта 89 центи, у Албанији 1,36 евра, Србији 1,13 евра, а Хрватској један евро.

Црногорско министарство, односно његов Директорат за енергетику, на недељном нивоу објављује основне податке у вези са малопродајом нафтних деривата, односно упоредне цене горива у окружењу.

(Блиц)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (5)