ПРАВО ГЛАСА ЗА СВЕ: Мере државе угрожавају регуларност избора

В. КАДИЋ

13. 08. 2020. у 07:50

УКОЛИКО власт у Црној Гори не предузме мере и омогући услове остваривања бирачког права свим лицима, без ограничења, избори би морали бити поништени као нерегуларни, сматрају аналитичари у Подгорици.

ПРАВО ГЛАСА ЗА СВЕ: Мере државе угрожавају регуларност избора

Новости

Оцењују да су одлуке које доноси Национално координационо тело за заразне болести "ван здравог разума" и окренуте искључиво предстојећим изборима 30. августа.

- НКТ је очигледно под великим притиском политике, све су исполитизовали. Апсурдно је да држављани Црне Горе из Србије, БиХ, или било које друге државе, који имају право гласа буду спречени да то учине у матичној земљи због некаквих мера НКТ, а које немају везе са струком. Уз то ти људи долазе из држава у којима је епидемиолошка ситуација далеко повољнија него у Црној Гори која је у Европи на последњем месту! У Хрватској су, рецимо, грађани са хрватским пасошем нормално улазили у своју земљу, без обзира где живе, и то без тестова. Црногорци који желе да гласају у Црној Гори претходно треба да ураде тестове који нису мали трошак. За четворочлану породицу они износе 300 евра. И то само за пар дана боравка - каже, за "Новости", политички аналитичар, професор др Срђан Вукадиновић.

Новости

Наш саговорник нема дилему да владино тело - НКТ, доноси мере које су индиректно везане за предстојеће изборе. Сматра да је прави тренутак да међународне институције реагују и поставе упит законитости избора 30. августа.

- Мере које је увела НКТ према црногорским држављанима ван Црне Горе су ригорозније од оних за оболеле од короне. Јер, право гласа има на десетине хиљада људи, док се број оболелих мери стотинама. Отварање граница пре избора, па онда опет њихово затварање изазваће културолошки шок код грађана. Људи ће бити збуњени, наћи ће се у тескоби, нелагодној и несигурној ситуацији, ненормалним условима - објашњава Вукадиновић. - То је аларм који треба да чује Европа.

Право гласа које се покушава укинути најтежим случајевима оболелих који се налазе у болничкој постељи, као и црногорским држављанима који не могу прећи границу, и те како би могло угрозити регуларност избора 30. августа.

Срђан Вукадиновић

БЕЗ ДОКУМЕНАТА 50.000 ГРАЂАНА!

Социјалистичка народна партија Црне Горе позвала је Државну изборну комисију да дају мишљење да ли особе којима је истекао рок важења личних докумената имају право гласа. Закључују да се ради о више од 50.000 људи који тренутно немају важећи лични документ и да остаје мало времена да се ово питање реши на ваљан начин!

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)