ПОЧЕЛИ ДА РАДЕ ОБДУКЦИЈЕ: Ко умире од короне у Црној Гори

Новости онлине

12. 08. 2020. у 12:25

НАЈСТАРИЈИ пацијент који је преминуо од корона вируса у Црној Гори имао је 98 година, најмлађи 38, а већина преминулих имала је пратеће, хроничне болести, пишу Вијести.

ПОЧЕЛИ ДА РАДЕ ОБДУКЦИЈЕ: Ко умире од короне у Црној Гори

Depositphotos

Помоћник директора Клиничког центра (КЦ), вештак судске медицине Немања Радојевић, “Вијестима” је казао да је просечна старост преминулих од ковида 69 година. Подаци се односе на 65 преминулих, од којих је девет у првом таласу, а остатак у другом, који је почео средином јуна.

Радојевић је “Вијестима” одговорио и да 48 преминулих било мушког пола, а 17 женског.

Када је реч о пратећим обољењима, 75 одсто имало је коморбидитете.

- У нашем узорку од 65 умрлих особа, за 60 можемо дати податке у вези са другим пропратним обољењима, такозваним коморбидитетима, јер је остатак пацијената умро у кућним условима или непосредно након пријема у болницу, без могућности да се детаљније евалуира њихово здравствено стање, док је код неких инфекција доказана тек након смрти - појаснио је Радојевић.

ВЕЋИНА ПРЕМИНУЛИХ ИМАЛА ХРОНИЧНЕ БОЛЕСТИ

Он је казао да је, од 60 преминулих пацијената, 45 имало друге болести, међу којима су најчешћа хронична срчана обољења, дијабетес, гојазност и злоћудни тумори. За осталих 25 одсто, тврди, немају податке да су боловали од неких хроничних обољења. Радојевић је нагласио и да је неколико умрлих особа, релативно млађе животне доби (мање од 50 година живота) такође имало неко раније хронично обољење.

На питање колико је пацијената преминуло непосредно од ковида-19, а колико са том инфекцијом, Радојевић је рекао да на то није лако одговорити, али су њихове процене да је око половина пацијената у једној, односно у другој скупини.

У Црној Гори до сада су урађене обдукције три особе позитивне на нови коронавирус, казао је Радојевић.

Он је појаснио да су две оболеле од ковида-19, док је једна смртно страдала у саобраћајној несрећи, а истовремено је била позитивна без изражене клиничке слике, па самим тим и без патолошког налаза на обдукцији.

- Друге две особе које су заиста умрле са клиничком сликом ковид-19 инфекције имале су карактеристичан налаз на плућима који одговара адултном респираторном дистрес синдрому - казао је Радојевић.

Објаснио је да је у питању “тежак оток плућа са хијалиним мембранама у алвеолама плућа, интерстицијалним (атипичним) запаљењем плућа, које је типично за вирусне инфекције и са микротромбозама у крвним судовима плућа”.

- Ово је обољење које доводи до знатног задебљања алвеоларно-капиларне мембране у плућима, што последично утиче на веома отежану размену гасова, те оболеле особе осећају гушење као главни симптом прогресије болести праћен падом засићености хемоглобина кисеником у крви и порастом запаљенских параметара - закључио је Радојевић.

У ДРУГОМ ТАЛАСУ МНОГО ВИШЕ ПРЕМИНУЛИХ

У Црној Гори до сада је од новог коронавируса преминула 71 особа. У “првом таласу” који је кренуо у марту било је девет преминулих, а у другом, који је почео средином јуна, преминуле су 62 особе. Два пута, током другог таласа, пријављена су по чак четири смртна случаја од ковида-19 током 24 сата. Податак о броју умрлих, како је прекјуче саопштио директор Института за јавно здравље (ИЈЗ) Бобан Мугоша, говори о озбиљности инфекције.

- Јесте да су већина умрлих имали коморбидитете и тешке болести, али то није значило да морају умрети сад. Могло је то бити за неколико месеци, година, али није морало сад - рекао је Мугоша и поручио да то што се млађима чини да ће лако преболети ову болест не значи да морају да буду неопрезни и не воде довољно рачуна.

- Свака неопрезност и непоштовање правила их доводи у опасност да се инфицирају и пренесу најближима, а међу њима су увек они који су посебно осетљиви и који, као што видимо, могу завршити онако како нико не би хтео - поручио је Мугоша.

Према статистици, Црна Гора је последња у региону према броју преминулих од новог коронавируса на 100.000 становника. На првом месту налази се Словенија, другом Северна Македонија, следе Косово, Албанија, БиХ, Хрватска, па Србија.

(Телеграф.рс)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)