ЛУГЕР САВЕ КОВАЧЕВИЋА У ВОЈНОМ МУЗЕЈУ: Пиштољ народног хероја напокон на заслуженом месту

В. К.

09. 08. 2020. у 12:41

Пиштољ револуционара, учесника НОБ-а и народног хероја Саве Ковачевића постаће део Војног музеја, саопштено је из Минитарства одбране Црне Горе, као и други његови драгоцени предмети.

ЛУГЕР САВЕ КОВАЧЕВИЋА У ВОЈНОМ МУЗЕЈУ: Пиштољ народног хероја напокон на заслуженом месту

Фото: Министарство одбране Црне Горе

- Лугер П 08 Парабелум 9 мм, који се у 20. веку производио у Немачкој и Швајцарској, чува се у Спомен соби Пете пролетерске црногорске бригаде, чији је Ковачевић био чувени командант, истиче се у саопштењу.

Својевремено је шмајсер М-38 за који се тврдило да је припадао Сави Ковачевићу као део поставке Завичајног музеја у Никшићу био уклоњен је из витрина и стављен у музејски депо, уз образложење да није утврђена његова аутентичност.

Међутим, надлежни су брзо реаговали и наложили враћање оружја у музејске витрине, оцењујући тај "инцидент" као намерним покушајем кривотворења историје. 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (5)

Monti

09.08.2020. 13:56

Сава Ковачевић звани Мизара, није никакви херој, но убица. Ми у Никшићу добро знамо ко је био Мизара, а срБски народ Грахова га је добро запамтио, посебно његово "херојство". Поздрав из срБског Никшића. ???

Kole

09.08.2020. 17:02

Odlicno, sami blh ja taj pistolj izlozio iznad jame Kotor kod Niksica, gdje jos uvijek lezi 300 neizvadjenih posmrtnih ostataka ljudi koje je osudio prijeki sud Save Kovacevica. Bas taj pistolj je ubio mnogo nevinih ljudi, cak i njegovih bliskih rodjaka.

Nemanja

09.08.2020. 17:12

Dok su nam najveci krvoloci "narodni heroji",kod nas bolje boti nece.Komunisti su po CG i Hercegovini na hiljade Srba pobili i u jame bacili.A ovaj "heroj" je ubijen sa ledja,od strane svoji saboraca jer je bio jedan od pretendenata na celo KPJ.