НИ ПОСЛА - НИ ПЛАТА: Осам месеци нема производње, дугују им зараде од октобра 2019.

В. КАДИЋ

08. 08. 2020. у 11:10

СТРОЈЕВИ у некада престижној никшићкој фирми "Металац Термохем" од децембра прошле године нису у функцији, јер 110 запослених нема посла! Узалуд обећања власника и надлежних у општини и државним службама да ће производња оживети, али дође и август, а од посла - ништа.

НИ ПОСЛА - НИ ПЛАТА: Осам месеци нема производње, дугују им зараде од октобра 2019.

Фото В. кадић

Огорчени радници јуче су се још једном окупили испред фабричке капије најављујући радикализацију протеста. Радницима се дугује трећина октобарске, новембарска, децембарска и јануарска плата, а како наводе, радни стаж им није повезан од маја прошле године. Рачун фабрике је блокиран од октобра 2019. на износ од око 120.000 евра. Блокада је стигла и од Општине Никшић због пореског дуга од 50.000, да би потом ставили хипотеку на земљу и поједине објекте у фабричком кругу.

- У фабрику нисмо крочили од 27. децембра! И ево дође и осми месец, а никаквих помака нема. Остали смо на ономе када смо последњи пут изашли из фирме. Иако нам је власник остао дужан три или четири плате, нико нам се није обратио поводом тог проблема. Састанци који су одржани такође нису уродили плодом, почев од градоначелника који је пре месец дана рекао да се један део ухлебио у Алуминијумски комбинат а други ради приватно. Али све је то кратког даха - каже Радисав Булатовић, радник "Металца". -

СТЕЧАЈ?

У СЛУЧАЈУ да се у "Металац" уведе стечај, то ће бити трећи у протеклих 16 година. И у томе би Никшићани били рекордери. "Металац" је био затворен до августа 2016. године, када је фабрику купила чешка компанија "Термохем", оживела производњу, изашла на европско тржиште са квалитетним производом и онда - стала.

Очигледно је да једино живимо у лажним обећањима. Помињала нас је министарка економије Драгица Секулић у Скупштини Црне Горе, говорећи да радници "Металца" могу фирму да гурну у стечај! Заиста не знам како то ми можено стечај да уведемо. Сличног става је и његов колега Нико Ћетковић, који каже, да радници не траже ничију милостињу, већ једино оно што им припада и што су поштеним радом зарадили.

- Месецима се надамо, чекамо испуњење обећања почев од градоначелника па до министарстава економије, рада, који су пребацивали одговорност са једних на друге, и тако све до потпредседника Владе Милутина Симовића. И сви су нас преварили - истиче Ћетковић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)