ИЗ БАРА ПРЕМА АЛБАНИЈИ МОДЕРНОМ САОБРАЋАЈНИЦОМ: Потписан споразум за реконструкцију регионалног пута, жиле куцкавице Мркојевића

Б. Дабић

четвртак, 06. 08. 2020. у 12:37

ИЗ БАРА ПРЕМА АЛБАНИЈИ МОДЕРНОМ САОБРАЋАЈНИЦОМ: Потписан споразум за реконструкцију регионалног пута, жиле куцкавице Мркојевића

Новости

СПОРАЗУМ о суфинансирању реконструкције регионалног пута Р-29 Бар- Каменички мост-Круте потписали су данас председник Општине Бар Душан Раичевић, председник Општине Улцињ Љоро Нрекић и директор Управе за саобраћај Саво Парача у Општини Бар.

Уски коловоз на дионици од око 14 километара , од тунела Ћафе преко Мркојевића до Каменичког моста, планиран је као модерна саобраћајница савремених стандарда, која ће повезати две општине Бар и Улцињ, али и Црну Гору са суседном Албанијом. Пројекат је вредан око 12 милиона евра, а почетак реализације је планиран за 2021.годину.

- Након вишедеценијске иницијативе Општине Бар, Влада Црне Горе 9.новембра донела је одлуку о прекатегоризацији путних праваца од Вирпазара до Бискупаде, и од Бискупаде до Каменичког моста. Ово је велики успех и одбора МЗ Мркојевићи. Они су више пута истицали да је то један од приоритетних пројеката за развој месне заједнице, казао је Раичевић истичући да се "Потписивањем Споразума отвара нова етапа развојних пројекта који треба да понуде перспективу једног од најбогатијих крајева барске општине, Мркојевића, да понуди развојну компоненту и за туризам и за пољопривреду".

Новости

Нрекић је истакао да се реализацом овог пројекта води рачуна о квалитету живота свих грађана.

Споразумом је дефинисано да Управа за саобраћај у наредној буџетској години планира и средства за реконструкцију регионалног пута Р-29 Бар- Каменички мост-Круте, док ће општина Бар преузети обавезу експропријације земљишта за реализацију пројекта.

До сада активности Општине биле су на изради елабората, геодетска снимања док је Управа преузела обавезу израде главног пројекта

Парача је казао да је пројекат завршној фази.

- Питање је дана када ћемо добити завршен пројекат. Елаборат о експропријацији биће наредних дана предат на оверу у Управи за некретнине. Око 10 километара пута је на територији општине Бар, а остали део припада општини Улцињ, рекао је Парача који након потписивања није могао прецизирати када ће реконструкција бити завршена. Парача је потврдио да је пројекат вредан око око 12 милиона евра.

Новости

Тренутно стање пута

Председник МЗ Мркојевићи Сенад Арабеловић истиче да је за око 4.500 становника овог краја, мештанима пут жила куцавица, а завршетком реконструкције поспешују се могућности развоја пољопривреде, и других делатности.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)