СЕЋАМО СЕ СВИХ МУЧЕНИКА: Помен страдалницима “Олује” у Острогу

В. К.

среда, 05. 08. 2020. у 17:14

СЕЋАМО СЕ СВИХ МУЧЕНИКА: Помен страдалницима “Олује” у Острогу

Фото Српски национални савјет Црне Горе

Српски национални савет Црне Горе, уз благослов митрополита црногорско-приморског Амфилохија, поводом двадесет и пет година од злочиначке акције „Олуја“, организовао је помен за више хиљада невино страдалих жртава са подручја Северне Далмације, Лике, Кордуна и Баније.

Помен је, уз поштовање свих прописаних мера Националног координационог тела, одржан у Горњем манастиру Острог, а поред организатора, присуствовао му је и амдасардор Србије у Црној Гори др Владимир Божовић, као и један број Срба из Крајине који су се 1995. године доселили у Црну Гору.

Помен пострадалим Србима из Крајине служио је јеромонах Владимир Палибрк, који је казао да је прогонство ради Христа Бога трпио и Свети Василије, али га је Бог наградио због његовог трпљења.

- Узнели смо наше молитве преко Светог Василија за оне који су невино пострадали у Крајини. Они се сада налазе у Царству небеском, радују се и моле се за нас, видећи нас сабране око имена Божијег и ове светиње. Од Бога и од хришћанства смо научили да не будемо злотвори, да не прогањамо људе, да не гонимо ближње. А нама, хришћанима, сваки човек је ближњи - казао је јеромонах Палибрк.

Председник Српског националног савета др Момчило Вуксановић је рекао да је ова организација због новонастале ситуације у региону, и немогућности да заједно са својим сународницима обeлежи овај датум, одлучила да организује помен у манастиру Острог и на тај начин се сети свих страдалих Срба из Крајине.

Фото Српски национални савјет Црне Горе

- Можда нас је и сам Свети Василије Острошки позвао да овде поменемо све мученике који су страдали потпуно невини, да овде обeлежимо тај датум који је за све нас био веома непријатан. Ми тај злочин памтимо и верујемо да ће ово сабрање постати традиционално, да ћемо се овде окупљати да увек поменемо и сетимо се ових мученика. Овде смо да кажемо да је Црна Гора била српска држава и да је још увек и држава српског народа. За нас Срби, ма где живели на земаљском шару, никада неће бити странци, и то треба да знају сви, и они који воде Црну Гору и они који воде српски народ - казао је Вуксановић.

Aмбасадор Србије у Црној Гори др Владимир Божовић је истакао да је на помен дошао како би изразио своју молитву за сву невино побијену децу и нејач у злочиначкој акцији “Олуја”.

- Српски народ је Христов народ, народ светосавски, који је увек био на путу љубави све од светога косовскога мученика цара Лазара. Ми ћемо се као хришћански народ, сабран у овој светињи, увек сећати мученичког страдања Срба из Крајине, и увек позивати на праштање, али истовремено не смемо и не можемо да заборавимо - казао је амбасадор Божовић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)