НАЈБОЉИ ПОКАЗАТЕЉ ПРОПАЛЕ СЕЗОНЕ: Број запослених сезонаца у Црној Гори чак троструко мањи

Новости онлине

среда, 05. 08. 2020. у 08:39

НАЈБОЉИ ПОКАЗАТЕЉ ПРОПАЛЕ СЕЗОНЕ: Број запослених сезонаца у Црној Гори чак троструко мањи

Б. Дабић

У ЦРНОЈ ГОРИ је од почетка године до 20. јула запослено свега 3.995 сезонских радника, што је готово три пута мање него у претходној, када је посао добило 11.595 сезонаца.

Из Завода за запошљавање (ЗЗЗЦГ) су рекли да је у нормалним околностима, у сезони минулих година, у просеку радило нешто више од четвртине укупног броја регистрованих незапослених у Црној Гори.

- У 2019. години запослено је 11.595 сезонских радника, што говори у прилог чињеници да је прошле године јавна кампања "Запослимо домаће" уродила плодом и допринела значајнијем повећању интересовања домаћих радника за рад у сезони. Овогодишњи подаци су, међутим, битно другачији. Према извештајима од 1. јануара до 20. јула 2020. године запослено је свега 3.995 сезонских радника", казао је помоћник директора Горан Бубања.

Објаснио је да су здравствена ситуација и познате околности неповољно утицале и на сезонско запошљавање.

Како је рекао, у периоду од 1. јануара до 30. јуна 2020. године послодавци су Заводу пријавили укупно 11.998 радних места, од чега је више од 28 одсто огласа било везано за сезонске послове.

- Завод за запошљавање у континуитету спроводи активности припреме незапослених лица за сезонско запошљавање. Те активности имају за циљ да информишу, мотивишу и подстакну незапослена лица за рад на пословима сезонског карактера. Осим незапослених лица, активности Завода усмерене су и ка осталим тражиоцима посла, првенствено ђацима и студентима - рекао је он.

Бубања додаје да се велики број послодаваца, ранијих година, ослањао искључиво на страну радну снагу.

- Новонастала ситуација са вирусом Ковид-19, показала нам је колико је важно улагати у образовање домаћег кадра и обезбеђивање повољнијих услова за рад, којим би се смањио одлив квалитетне рад не снаге на друга тржишта - нагласио је он.

(Блиц)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)

Ivan

05.08.2020. 08:46

U Crnu goru ne treba ni jedan Srbin da ode na letovanje vise nikada. Neka im dodju Albanci ,Hrvati i Amerikanci njihovi prijatelji. Nas ne vole i smatraju nas neprijateljima tako da ako smo pametni nikada vise u Crnu goru.