ПУТ ОД 11 МИЛИОНА ЕВРА ТОНЕ: Обнова саобраћајнице од Берана до Петњице месецима ноћна мора мештана и извођача радова

Милутин Секуловић

среда, 05. 08. 2020. у 06:23

ПУТ ОД 11 МИЛИОНА ЕВРА ТОНЕ: Обнова саобраћајнице од Берана до Петњице месецима ноћна мора мештана и извођача радова

М. Секуловић

ТЕМЕЉНА реконструкција пута Беране - Петњица, помпезно промовисана видео-спотовима, која је, чинило се урађена на квалитетан начин, за шта је издвојено 11 милиона евра, донела је проблеме мештанима подручја кроз који пут пролази, али, и инвеститору и извођачу радова, фирми "Бемакс" из Подгорице.

Изненада, у близини зграде школе на Горажду појавило се огромно клизиште, па је пут на неколико места потонуо, а на једном једноставно нестао.

- Реконструкција пута није одрађена на ваљан начин и то ће имати далекосежне негативне последице - револтирани су мештани МЗ Полица.
Председник ове месне заједнице Бобан Вељић каже да су током реконструкције указивали на бројне пропусте.
- Указивали смо да пут преко Полице добрим делом пролази преко нестабилног терена, као и да подлога на коју је стављен асфалт није урађена на прописан начин. Није вредело, нико то није узимао за озбиљно. Ми тражимо одговорност за оне који су олако схватили примедбе и у посао ушли без детаљних геолошких испитивања терена - каже Вељић, који је као и мештани огорчен што се пут месецима не санира.

М. Секуловић

Лоше урађен посао


Коловоз, на овом и још неколико места, представља опасност за учеснике у саобраћају. Осим тога, реална је опасност да пут настави да тоне, јер није пре реконструкције било неопходних радова којима би се испитала стабилност терена.
- Зар логика и струка нису налагале да се то уради пре изградње пута, а не да се иде обрнутим редом - питају се мештани, који истичу да су и тротоари за пешаке урађени непрописно. - Широки су свега метар, а најмање је требало да буду шири за још 60 сантиметара. Осим тога, уз коловозну траку нема ни банкина, косине на путу су остављане под углом од скоро 90 степени тако да су се изнад саобраћајнице на више места појавили одрони. На местима где је то преко потребно нема потпорних зидова.
"БЕМАКС": ОЗБИЉАН ПРОБЛЕМ
- РЕЧ је о озбиљном проблему који се појавио након померања земљишта, а ради се о више од два хектара, што говори о размерама проблема. Земљиште само тоне у ширем кругу тако да процес санације захтева дубинска геолошка испитивања како би се урадио пројекат комплетног подручја, не само о санацији у путном делу - саопштено је овим поводом из компаније "Бемакс".

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)