ЧИНИЛО СЕ ДА ЈЕ РИБА У МРЕЖИ, АЛИ...: Рибар о фасцинантном открићу олупине брода код Аде Бојане

Б.Дабић

02. 08. 2020. у 22:05

Да је морско дно јужног Јадрана богато вредним историјским траговима, потврђено је и пре неколико дана када су два рибара из Улциња Иво Кнежевић и Фикрет Дермаја открили потопљен велики брод у близини Аде Бојане.

ЧИНИЛО СЕ ДА ЈЕ РИБА У МРЕЖИ, АЛИ...:  Рибар о фасцинантном открићу олупине брода код Аде Бојане

Фото: Новости

Та баштина улцињског подморја практично је неистражена, па нико не може ни приближно тачно да одреди колико је бродова настрадало на овом простору што од природних непогода, напада гусара, или у ратним окршајима.


Из ког периода је пронађена олупина брода тек треба да се истражује, а оно што се видело међу првим заронима јесте да је у питању борбени брод.


Потопљени брод био је изненађење за двојицу рибара који  већ годинама изловљавају рибу баш на овом подручју.


 Обичан рибарски дан, донео је “улов” необичног открића.


- Имам 50 година живота, а рибарством се бавим већ 40. Почео сам као дечак да бацам мреже. Поред места где смо пронашли олупину брода, пловимо некада и три – четри пута дневно. Тога дана,  Иво Кнежевић и ја бацили смо мрежу близу потопљеног брода. После неког времена, учини ми се ухватила се велика риба, али не мрда. Чудно ми би.  Видим нешто тамно. Не помера се.  Позовемо још једног друга, он  зарони кад доле, мрежа се закачила за део потопљеног брода. То је била срећа велика, прича за "Новости" Фикрет Дермаја.  


Након што су били сигурни да се на дну мора налази велики брод позвали су надлежне институције и обавијестили министарство.

ПОТОПЉЕНИ БРОДОВИ И ВАЛОРИЗАЦИЈА НОВЕ ТУРИСТИЧКЕ ПОНУДЕ

У књизи Подморје Црне Горе Драган Гачевић је приказао 30 бродских олупина (од којих четири у подморју Улциња).

Подводни историјски локалитети,  не представљају само обележје једног времена, већ и експонате  великог подводног музеја.Раније се говорило да је у плану  валоризација у оквирима туристичке понуде з ашта Улцињ има велики потенцијал.
На подручју Улциња налази се више потопљених бродова и галија из разних историјских епоха, па је и ово последње откриће од великог значаја


Убрзо затим стигла је и екипа ронилаца Регионалног центра Бијела, како би обавили прва истраживања, на иницијативу министра пољоприведе и руралног развоја Милутина Симовића.


Рониоци су потврдили да је у питању фасцинантно откриће.


-То је олупина борбеног брода, видљива су и торпеда.


Још је рано говорити колико је брод стар, али је утврђена дужина брода, око 50 метара. На основу првих прегледа, изгледа да је брод потопљен у борбеним дејствима, јер је примећена пукотина у близини прамца, навели су рониоци.


Следе  даља опсежна истраживања, а претпоставља  се да  у унутрашњости брода се  налази и наоружање и муниција.


Циљ је, свакако, истражити сваки детаљ, уклонити наоружање са брода, и заштити локалитет од девастатора.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)