СЛАВЕ ПОКОЉ СРБА У ОЛУЈИ: Режим у Подгорици намерава да поново шаље изасланика у Книн

Д. МИЛИНКОВИЋ

25. 07. 2020. у 09:14

СЛАВЕ ПОКОЉ СРБА У ОЛУЈИ: Режим у Подгорици намерава да поново шаље изасланика у Книн

Фото Танјуг

И ПРЕ него што је стигао било какав званичан позив из Загреба, Црна Гора је одлучила да ће и ове године послати представника на обележавање четврт века од злочиначке акције "Олуја", у режији хрватских власти.

Ово скандалозно утркивање да се учествује у прослави прогона више од 250.000 Срба само је наставак политике Подгорице која у стварању своје самосталне и суверене државе жели да потре све што је српско из свог историјског наслеђа.

За шефа дипломатије Ивицу Дачића најаве из Подгорице су - очекиване:

- Нажалост, више није изненађење што се Црна Гора придружује јединој држави у Европи која слави етничко чишћење сопствених грађана. Актуелна власт у Подгорици отишла је предалеко у ширењу антисрпске политике, па се после признавања Косова, претњи да ће звати НАТО да их брани од Србије и прогона Српске православне цркве, морбидни тулум на Книнској тврђани намеће као природан ток - казао је Дачић за "Новости".

ПУПОВАЦ ИДЕ У ГРУБОРЕ

ХРВАТСКИ премијер Андреј Пленковић рекао је да на овогодишњој прослави "Олује" очекује представнике Срба - председника СДСС Милорада Пуповца и потпредседника новоформиране Владе Бориса Милошевића. Пуповац је одмах одговорио да ће тог дана бити у селу Грубори, у којем је токо акције "Олуја" почињен покољ над српским становништвом.

Ово је трећа година заредом да црногорске власти желе да имају свог човека "уз скуте" хрватским званичницима док понављају исте мантре о "великосрпској агресији". Први пут су 2018. послали пуковника Ивана Машуловића из Никшића, тада војног аташеа Црне Горе у Хрватској да присуствује обележавању "Олује".

То је изазвало бурне реакције и у Србији и у Црној Гори, одакле су стизале оцене да се Подгорица понела "нечасно и неморално" и да је "пљунула" на сопствену традицију и историју.

Од провокације Подгорица не одустаје ни ове године. Представник Министарства вањских послова Владимир Радуловић, одговарајући на питање посланика ДФ Јована Вучуровића - да ли ће Црна Гора опет послати представнике у Хрватску - рекао да то "зависи од тога како ће организовати прославу због епидемије":

- Послаћемо ако буду обележавали Дан победе.

ГОТОВИНА ПРОГАЊАО, САД ДРЖИ ГОВОР

ЗА сада је планирано да се годишњица "Олује" обележи у Книну 4. и 5. августа, а присуствоваће јој хрватски председник Зоран Милановић и премијер Андреј Пленковић. Предвиђено је да говор одржи и Анте Готовина коме је суђено у Хашком трибуналу управо за ратне злочине почињене током "Олује" - прогон, депортације српског цивилног становништва, пљачкања јавне и приватне имовине, безобзирно разарање насеља, убиства и нехумана дела. Он је првостепено осуђен на 24 године, а у другом степену је ослобођен.

За Саву Штрпца, из Документационо-информативног центра "Веритас", нема дилеме зашто Црна Гора опет жели да учествује у шаради обележавања "Олује", која се сваке године претвара у место где се распирује национализам и величају некажњени злочини:

- Чини ми се да је циљ оваквог потеза јасан, а то је улагивање Хрватској чији им је глас потребан за улазак у Европску унију. Црна Гора им се додворава на све начине, па и тако што су до сада Хрватској изручили најмање осам Срба за којима је Загреб издао потернице. Учешће у прослави "Олује" је скандалозан потез у сваком погледу, а посебно имајући у виду да су Србија и Црна Гора чиниле исту државу у време рата, коју је Хрватска тужила за геноцид. Још је горе што је очигледно пракса слања изасланика на обележавање "Олује" за Црну Гору постала традиција.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (6)

Komandant 1001

25.07.2020. 11:53

Neka, neka slave "hrabru" pobedu nad civilima starčadi i dece......... ali bre, treba mi da slavimo 15 Maj kada su hrvatski vojnici (usraše)pobijeni na Blajburgu da okrećemo jagnjad, može i vola da se narod veseli !!!

Miki Zg

25.07.2020. 20:40

U Hr. ovih 25. god. rone krokodilske suze za muslimanima u Srebrenici stradalim u proboju ka Tuzli ( oko 3200 ) ,a prethodno u 5 god. su ti isti zločinački ubili oko 3500 Srba u okolnim mjestima .Crnogorci izručuju Srbe ( general Đukić ) Hr. ,zar nije do juče Đukanović bio agresor na Dubrovnik ?A.Gotovina osuđen prvostupanjski na 22.god .zatvora u Hagu ( 1450 stranica zločina ) drži govor o herojstvu ,moralnosti ,dobrobiti svojih zločina .Amin !

sima

25.07.2020. 21:52

To je njihova sramota ne Srbska? Oni prave mržnju u svojoj državi,imaju 30%stanovništva Srba? Vlada trula,bolesna i zaražena mržnjom. Srbiji otvorili oči ,koju su zmiju imali u nedrima,i konačno je izbacili. Oni nemaju ništa da slave pa ko veli ajd da naštetimo Srbima. Zaboravili su da Srbiju CG odavno nezanima,al zanima Srbska manjina u Cg. A to ovi tupani nemogu da progutaju. Sve države na svetu imaju pravo da brane i štite svoje manjine ,bilo gde one bile. To je međunarodno pravo. Al fašisti Milo i Marković to neće da shvate,al moraće. Neka samo probaju da udare oružjem na narod i crkvu?onda će to osetiti.

Jo Radan

26.07.2020. 12:45

To je Srpsko misljenje,mislite da ste vi u pravu?Kako drugi razmisljaj to vas nezanima,to je vasa filozofija.Zato vas nitko ne voli,nemate razumijevanja za drugu naciju,nemozete 30godina nametat drugim vas misljenje.Zato vam dobro ide Kada tako razmisljate.Konacno priznajte svoje grijehe,kako kazete vi ste vjernici,Muslim onaj koji idu u crkvu ili hram drugacije razmisljaj.