КО ОДБИЈЕ НАТО, ДОБИЈА ОТКАЗ! Црна Гора шаље 30 војника који ће бити део снага за брзо реаговање

В. К.

23. 07. 2020. у 07:33

КО ОДБИЈЕ НАТО, ДОБИЈА ОТКАЗ! Црна Гора шаље 30 војника који ће бити део снага за брзо реаговање

Фото: Влада ЦГ

САВЕТ за безбедност и одбрану, којем је председавао Мило Ђукановић, одлучио је да до 30 припадника Војске Црне Горе постане део НАТО снага за брзо реаговање у међународним мисијама овог војног савеза.

Ко одбије, добиће отказ! Баш онако како је још раније запретио министар одбране Предраг Бошковић.

Лидер Покрета за промене Небојша Медојевић енергично се противи слању црногорских војника у мисије НАТО.

- Уводимо обавезност да свако војно лице у Црној Гори мора под претњом отказа учествовати у ратним војним операцијама које не прописује Скупштина, већ прописује штаб НАТО - упозорава Медојевић на "опасан преседан". - Да ли треба да допустимо да наши момци постану топовско месо за остваривање интереса глобалног светског банкарског фашизма?

Савет за безбедност и одбрану одлучио је да се НАТО снагама придружи један пешадијски вод ВЦГ, вод чете и батаљон, који би у овој мисији учествовали до краја 2022. године. Управо је у парламенту на дневном реду предлог одлуке о упућивању припадника ВЦГ у састав снага Северноатлантског савеза за брзо реаговање. Готово је сигурно да ће одлуку аминовати посланичка већина, Демократска партија социјалиста, Социјалдемократе, Бошњачка странка, Либерална партија, Хрватска грађанска иницијатива и Албанци одлучно.

У жустрој скупштинској расправи део опозиције сматра да црногорска младост не треба да иде на светска жаришта, сматрајући да се у Сирији, Авганистану, Либану или Ираку не бране интереси Црне Горе.

Фото: В. К.

- Као што смо упозоравали годинама, Црна Гора се неће ништа питати у НАТО савезу, већ ће бити само слуга интересним круговима у тој организацији која сада одређује на које ће ратно подручје распоредити војску ЦГ. Какве везе ми из Црне Горе имамо са сукобима у Авганистану, Ираку или Либији? Зашто бисмо ми учествовали у тим акцијама. Никад у историји НАТО није донео мир, него крв, рат, патње и сузе, а имамо примере СРЈ, Републике Српске, Авганистана, Ирака, Сирије - каже посланик Демократског фронта Јован Вучуровић. - То што је власт у Црној Гори преузела неке обавезе уласком у НАТО, не интересује грађане. Ово је прилика да се сетимо херојске одбране СРЈ и РС 1995. и 1999, отпора који је наш народ пружио у обрачуну са тада највећом војном силом, која је убијала децу, жене, старце, војнике. Памтимо јунаке са Кошара и Паштрика, који су се супротставили и НАТО и албанским терористима.

БРОЈНОСТ

ПРЕМА новој организацијско-
-формацијској структури, која би требало да ступи на снагу до краја месеца, Војска Црне Горе бројаће 2.368 радних места, а у условима ратног стања имаће 5.159.

МИСИЈЕ ТОКОМ 2019.

У ТОКУ 2019. године, црногорски војници били су ангажовани у три НАТО мисије. У мисији "Ојачаног присуства" у Летонији била су три контингента са 24 припадника војске, у мисији Кфора на Косову ангажовани су један официр и једно цивилно лице, док су у Авганистану у мисији "Одлучна подршка" уествовала три контингента војске са 87 припадника.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (9)

Mujo

23.07.2020. 13:05

"Slobodarski " narod... Crno Gorci... Pa mi Muslimani smo iskreniji... Od naseg robovskokog srpdtva smo se oslobodili ljubivsi dup...ta Arapskim verskim poglavarima ... A "slobodarski" bivsi srbi to jest takozvani Crnogirci ... Kome ljube du...p..... ?? Srbinu Milu Djukanovicu ???