ЛОВ НА "ФАНТОМЕ": Грађани могу анонимно да пријаве ко крши закон

В. КАДИЋ

22. 07. 2020. у 14:22

ЛОВ НА ФАНТОМЕ: Грађани могу анонимно да пријаве ко крши закон

Фото З. Ђурић

ДЕМОКРАТСКИ фронт презентовао је апликацију за откривање нелегалних гласача који долазе из иностранства, позивајући друге партије и грађане да помогну како би се пронашли гастарбајтери "фантоми" који долазе из разних држава како би незаконито гласали на предстојећим парламентарним изборима у Црној Гори - 30. августа.

Посланик Славен Радуновић рекао је да је то потребно како би такве гласаче пријавили државама из којих долазе и где живе, како би били санкционисани.

- Апликација ће бити дистрибуирана путем свих друштвених мрежа, интернета, на фејсбук-профилу ДФ-а, једноставна је за коришћење. Подразумева се да знате име и презиме некога од тих људи који крше закон. Уколико има додатних информација, оне би нам олакшале да их идентификујемо. Након тога, кад покупимо највећи број имена тих људи, упоредићемо након избора са онима који су остварили то право и те листе ћемо да пошаљемо у државе из којих они долазе - казао је Радуновић.

Александар Секулић, аутор апликације, поручио је да сваки грађанин у Црној Гори може анонимно да пријави неправилности које се односе на људе који имају нерегуларно пребивалиште у Црној Гори које нису објавили, а такође имају пребивалиште или чак и држављанство у неким земљама на западу.

ПРАВО ГЛАСА

УСТАВ Црне Горе регулише бирачко право само за оне држављане који најмање две године стално бораве у земљи.

- Имајући у виду да ови држављани Црне Горе више од две године (а већина више деценија) имају стално пребивалиште и живе и раде у Луксембургу, они по црногорским законима не могу гласати на изборима у Црној Гори - подсећа Медојевић.

Фото архива

- Анонимно је и треба да нам помогнете да откријемо ко су ти људи који не живе у Црној Гори, а хоће неуставно и противзаконито да одлучују о судбини нас који живимо и који смо везани за Црну Гору. Сви подаци ће бити систематизовани и послати државама на које се односе, а Демократски фронт кроз своју инфраструктуру већ има неколико хиљада идентификованих таквих осова - рекао је Секулић.

Управо је ових дана лидер Покрета за промене Небојша Медојевић и члан Председништва ДФ упутио писмо министру унутрашњих послова Луксембурга Таини Бефердинг, уз молбу да предузме све неопходне мере како би та држава санкционисала држављане Црне Горе који су годинама и деценијама гастарбајтери у тој земљи, и годинама противуставно гласају у Црној Гори. Он је најавио случну реакцију и према другим земљама.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)