УСТАЛИ ПРОТИВ СЕПАРАТИЗМА: Одговор онима који су у Цетињу прогласили "суверену" Црну Гору са италијанским фашистима

Велиша Кадић

19. 07. 2020. у 07:45

УСТАЛИ ПРОТИВ СЕПАРАТИЗМА: Одговор онима који су у Цетињу прогласили суверену Црну Гору са италијанским фашистима

Фото:

ОПШТЕНАРОДНИ устанак 13. јула 1941. био је јасан одговор онима који су само дан раније продали "веру за вечеру" и у престоном Цетињу с букетима цвећа и овацијама дочекали италијанског окупатора као ослободиоца.

Тог дана - 12. јула, када је, уз клицање фашизму, проглашена Независна држава Црна Гора (по узору на НДХ), родио се поклич сепаратиста "Е вива Монтенегро!", којим се славила "суверена" Црна Гора под окупацијом фашистичке Италије. Данас, тим поздравом славе 13. јул присталице режима Мила Ђукановића.

- Сви они који покушавају да сакрију истину о поводу за Тринаестојулски устанак треба да се запитају зашто устанак није избио 11. или 14. јула, или после доласка окупатора, априла 1941. На Петровдан је проглашена "суверена и слободна" Црна Гора, а на Павловдан је срушена. Црногорски сепаратисти, који су окупацију дочекали као слободу, припремали су Сабор са 65 својих присталица, који је требало да симболизује Народну скупштину из 1914. године. За Петровдан, славу Цетињског манастира, део позваних делегата није стигао, а део присутних је одбио да учествује у раду, доживљавајући такав чин тешком увредом. Црногорски комитет је на брзину позвао друге симпатизере, како би попунио број делегата за пуноважно одлучивање. И тако скројена независна Црна Гора, чију је круну одбио принц Михаило Петровић Његош, није опстала ниједан дан! У зору 13. јула, против такве државе и њених заштитника устао је народ, независно од политичких опредељења, и за кратко време је готово целу ослободио, изузимајући само неколико градова - прича, за "Новости", Јован Маркуш, публициста и истраживач историје, некадашњи председник Општине Цетиње.

НАШ саговорник подсећа да су Краљевину Црну Гору, само по имену, покушали да обнове фашисти и црногорски сепаратисти 1941. године.

Фото: Архива ВН

Јован Маркуш

- После окупације Краљевине Југославије, уследило је њено разбијање стварањем нових држава под протекторатом нацистичке Немачке, фашистичке Италије и њихових савезника на Балкану. Италијански фашисти су покушали да доведу на престо унука краља Николе, принца Михаила Петровића Његоша, али је велики патриота и човек од части одбио окупаторску круну, па је уместо ње одабрао ратно заточеништво у нацистичким логорима - каже Маркуш.

Окупацијом Црне Горе почело је њено комадање...

- Сепаратисти су према туђим и давно пројектованим плановима са фашистима кренули у промену бића Црне Горе, пропагирајући народносну индивидуалност и национално-ослободилачку еру. Позивајући се на хиљадугодишњу културу и државну независност, истичу да имају своју књижевност, свој језик, своју веру и своју уметност, па и своје геније, симболе и светиње, заставу и своје народно име. Тврде да се етнички формирао посебни "црногорски народ", пропагирају импортовану и стару теорију да Црногорци нису Срби, него да су настали стапањем Дукљана и Илира, а о братству са Арбанасима кажу да смо крвно везани са њима стапањем Словена и Илира у Црногорце и Арбанасе - објашњава Маркуш.

Фото:  Архив Црне Горе

Принц Михаило

ИСТАКНУТИ публициста и истраживач историје наводи очигледну намеру квислиншке власти да преименује историју и национално опредељење грађана Црне Горе уређујући им живот "по мери" фашистичке идеологије.

- Позивају омладину на "националну изградњу и уздизање", ако желе да имају "слободну Црну Гору". Уместо државне (народне) заставе тробојке, из времена књажевине и краљевине Црне Горе, наметнута је црногорска ратна застава - алај барјак, бели двоглави орао на црвеној подлози. Потом је стигла наредба о забрани постојећих уџбеника у свим основним и средњим школама. Српски, који је био званични језик, преименован је у црногорски. Уследила је промена назива улица, па је на Цетињу избрисано име Његошево. Покушао се од јавности даскама сакрити споменик изгинулим омладинцима 1918. године, као и плоча у спомен на рођење краља Александра Карађорђевића. Срушили су спомен-гробницу у којој су се налазили земни остаци 30 омладинаца погинулих у братском сукобу на Божић 1919. године, као и споменик једином краљу рођеном на Цетињу и унуку краља Николе, краљу Александру Карађорђевићу - набраја Јован Маркуш све "фалсификате" црногорског режима.

Маркуш подсећа да је, по угледу на Мусолинија и Хитлера, Секула Дрљевић постао сепаратистички вођа и народни учитељ, који је у окупирану Црну Гору дошао из усташке НДХ, а да је лист "Зета" тада објавио вест да ће свим црногорским градовима, селима и планинама одјекнути глас његове песме: "Вјечна наша Црна Горо".

Фото: Архив

Лист "Зета" слави сепаратичког вођу Секулу Дрљевића

ДУХ И СМИСАО 13. ЈУЛА

У прилог расветљавању истине о поводу за устанак 13. јула, Јован Маркуш наводи говор академика др Димитрија Дима Вујовића, секретара КП за Цетиње и учесника Тринаестојулског устанка, на скупу у Црногорској академији наука и уметности:

- Чињеница што је устанак у Црној Гори избио сутрадан после Петровданске скупштине, која је донела оне антијугословенске и сепаратистичке одлуке о обнови независне црногорске државе, под покровитељством фашистичке Италије, најбоље илуструје дух и смисао устанка. Тринаестојулски устанак био је одбацивање самосталности Црне Горе, какво су припремали сепаратисти помоћу италијанских фашиста.

ДИСЦИПЛИНОВАЊЕ НАРОДА

- ЗА оне који су јавно одбили да прихвате фашистичко и сепаратистичко национално преименовање Срба из Црне Горе у неке нове "клониране Црногорце", следиле су казне. Тако је некадашњи начелник управног одељења Зетске бановине и срески начелник Војислав Пекић, родом из Дробњака (отац познатог писца Борисава Пекића), дошао врло брзо у сукоб због свог одбијања да се одрекне српства. Он је пред италијанским властима изјавио да не признаје такво црногорство, па је експресно протеран из Црне Горе. Ради дисциплиновања народа да прихвати теорије о "новим Црногорцима", сепаратисти су припремили списак од двеста највиђенијих грађана с намером да их убију као познате борце за српско национално јединство - наводи Маркуш.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (5)

Goshx

19.07.2020. 11:19

Milove pristalice se globalno dele na dve grupe. U prvoj su oni malo gluplji kojima je lako prodati laznu istoriju jer im knjiga ne ide od ruke. U drugoj su oni malo pametniji koji ce podrzavati gospodara sve dok se preko njega moze iskamciti koji evro. Posle toga ce da budu ono sto tada bude isplativo. Ako od toga bude koji evro, mogu biti Srbi, Rusi, Nemci, Englezi, Aboridzini, drnci, Kinezi itd

Istine radi

19.07.2020. 14:09

@Goshx - Na saboru u prvom redu je bio mitropolit SPC Joanikije Lipovac pored Sekule Drljevica. Dovoljno da uvidite da se manipulise i pisac se sluzi politikanstvom u obmani citalaca. Najveci broj narodnih heroja u II sv ratu je dalo Cetinje i samo Cetinje proglaseni kao grad heroj.