НЕМА ДИЈАЛОГА, ОПЕТ ЛИТИЈЕ: Истекао рок који је црква дала црногорском режиму за почетак разговора

В. КАДИЋ

среда, 15. 07. 2020. у 09:46

НЕМА ДИЈАЛОГА, ОПЕТ ЛИТИЈЕ: Истекао рок који је црква дала црногорском режиму за почетак разговора

Фото В. В.

РЕЖИМ није одговорио на позив Српске православне цркве да до Петровдана достави прецизан предлог измена спорног Закона о слободи вероисповести. У овом гесту СПЦ види потврду да власт у Подгорици дијалог суштински не интересује и зато најављује - скори наставак литија.

- Наводна понуда Владе "о одлагању примене Закона" никада нам званично није упућена и отуда је она за нас, непостојећа. Влада је тако, ничим изазвана, прекинула дијалог као једини пут за решавање отворених и сложених питања између Цркве и државе. Црна Гора се налази пред озбиљним изазовима и новим искушењима који се не могу ни прикрити, а ни решити повампирењем духа братоубилаштва у име "новог идентитета" - поручио је митрополит.


Амфилохије је позвао све грађане Црне Горе да изађу на парламентарне изборе заказане за 30. август, и да на њима гласају за оне који неће доносити и потврђивати "безаконе и антицрквене законе" у њихово име.


- Никакве изборне листе не формирају се са благословом Цркве, нити било ко има право да се на то позива у јавности - поручује митрополит Амфилохије.

ПРАЗНОВАЛИ, ПА ПОКРАЛИ ЗАСТАВЕ

ПОСЛЕ "запаљиве" прославе Дана државности и Дана устанка, у режији владајућих партија, Црна Гора - процењује штету.

У Беранама су поломљени јарболи, а државне заставе су украдене. Ове симболе Општина Беране истакла је у част празника.

- Овакав примитивизам неће покварити осећај лепоте и културе прославе 13. јула - саопштено је из Општина Беране.

У Котору је покренута истрага, пошто су у понедељак увече бедеми на брду Сан Ђовани изнад которског Старог града упаљени током бакљаде у част Дана државности.

На изјаве званичника ДПС о "учешћу Цркве на изборима" и наводној њиховој "победи над СПЦ", Амфилохије гледа као на злонамеран покушај срачунат на увлачење Цркве у партијску изборну кампању".


- Објављујемо да ћемо настојати да до 30. августа не учествујемо у полемикама и да не одговарамо на беспризорне нападе и коментаре који имају за циљ да укључе Цркву у политичку кампању. Нашу борбу за измене неприхватљивих одредаба Закона о слободи вероисповести ћемо, као и досада, наставити да водимо свим дозвољеним и цивилизованим средствима до коначне Христове победе.


Наставак литија најављује и ректор Цетињске богословије Гојко Перовић, уз оцену да би после свега преговори са Владом били понижавајући.


- Незадовољни оваквим односом Владе, у врло догледно време настављамо свој грађански протест и молитвени сабор, не кршећи здравствене мере - каже Перовић.
 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)