У ОКОЛНОСТИМА ПАНДЕМИЈЕ И ПОДЕЛА: Црногорци обележили 13. јул, Дан државности

В. К. - М. С.

уторак, 14. 07. 2020. у 06:32

У ОКОЛНОСТИМА ПАНДЕМИЈЕ И ПОДЕЛА: Црногорци обележили 13. јул, Дан државности

Фото: Председник.ме

ЦРНА Гора и овај 13. јул, Дан државности, обележава посвађана и подељена.

Присталице режима барјачили су црногорским улицама и трговима, са два подигнута прста (некадашњи симбол чланова Либералног савеза), уз заглушујућу свирку аутомобила примицали се светињама Српске православне цркве, провоцирајући вернике и свештенство. Као у Подгорици где су се на платоу испред Саборног храма Христовог васкрсења обрели чак и Албанци из Тузи! Иако је било видљиво кршење мера Националног координационог тела за борбу против заразних болести, надлежни нису реаговали.

Председник Црне Горе Мило Ђукановић положио је венац на Споменик партизану борцу на Горици и казао да је 13. јул најважнији датум из црногорске историје.

- Ове године због пандемије ковида 19, празник не обележавамо на традиционалан начин, међутим, према овом најважнијем датуму славне црногорске историје увек се односимо једнако с поштовањем и поносом - казао је Ђукановић. - Прошле су 142 године од Берлинског конгреса на ком је Црна Гора добила међународно признање и 79 године од Тринаестојулског устанка, када је Црна Гора прва у Европи масовно устала против фашизма. Зато 13. јул славимо као Дан државности.

Председник је додао да "иако су догађаји на овај дан 1878. и 1941. различити по карактеру и значењу, и један и други су једнако важан исказ онога што држава Црна Гора у историји јесте".

- На Берлинском конгресу велике силе су нам признале независност и државност коју смо много раније и сами изборили. Тада су Црној Гори прикључене територије са становништвом различитих конфесија и нација, то је био први корак ка стварању грађанског мултиетничког друштва, на чији смо карактер и домете веома поносни, јер је издржао сва искушења и у најтежим временима - наставио је Ђукановић. - Одлучни смо до краја да одбранимо тај друштвени модел, јер Црна Гора може постојати само као држава слободних и равноправних грађана, без обзира на веру и нацију.

На поруке које је Ђукановић слао грађанима Црне Горе уочи и на дан празника реаговао је посланик Уједињене Црне Горе, Горан Даниловић.

Фото: ИН4С

- Жеља Мила Ђукановића да буде и краљ Никола и Јосип Броз остварена је у рашомону празника кроз које се вређа достојанство нашег народа и његове државне историје - рекао је Даниловић. - Председник ДПС-а у очима незналица може изазвати дивљење и представљати се као неко ко исправља погрешне историјске токове. У очима знајућих, он изгледа као на брзину едуковани курсиста у лошој школи историје. Било би дивно да нам објасни властито поимање етнофилетизма, канона и улоге васељенског патријарха у православљу - да нам објасни па да се сити исплачемо.

ДОПИС БРИСЕЛУ

ВЛАДИСЛАВ Бојовић, директор Удружења сарадња за будућност - Црна Гора-Србија-Република Српска, упутио је допис Европској комисији. Указано је на драстично повећање обима дискриминације према припадницима српског народа у Црној Гори, међу којима је и велики број оних који се изјашњавају као Црногорци. Од представника ЕК затражено је да размотре предочено, како би наведене чињенице узели у обзир приликом оцене испуњености европских стандарда и критеријума у процесу приступања Црне Горе ЕУ, као и да предузму одређене кораке у складу са својим мандатом и својом надлежношћу.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)