НЕ МОЖЕ ПРЕДСЕДНИК ДА СТВАРА СВОЈУ ЦРКВУ: Руски патријарх Кирил тражи да се заустави прогон СПЦ у Црној Гори

Весна Пантелић

13. 07. 2020. у 20:33

Патријарх московски и целе Русије Кирил позвао је власти Црне Горе да зауставе прогон Српске православне цркве и укину дискриминаторски закон који предвиђа одузимање имовине Српске православне цркве на територији земље, наводи се у саопштењу које је објављено на сајту Одељења за спољне црквене везе Московске патријаршије, преносе медији у Црној Гори.

НЕ МОЖЕ ПРЕДСЕДНИК ДА СТВАРА СВОЈУ ЦРКВУ: Руски патријарх Кирил тражи да се заустави прогон СПЦ у Црној Гори

Патријарх Кирил / Фото Танјуг-АП

- Пре пола године усвојен је дискриминативни закон који је усмерен на национализацију црквене имовине, пре свега цркава и манастира. Обећавају да ће формирати „аутокефалну цркву“ уз учешће локалних расколника. Позивам цивилне власти Црне Горе да укину дискриминативни закон који је унео поделе и раскол у црногорско друштво, да зауставе прогон православне цркве, прекину са покушајима да уместо ње формирају неку другу црквену структуру, наводи се у саопштењу.

Патријарх Кирил је упоредио ситуацију у Црној Гори са ситуацијом у Украјини, подсетивши да лидер секуларне државе не може да створи цркву.

- Горки плодови такве политике могу се видети у Украјини, где је пропао покушај „уједињења народа“ успостављањем нове „локалне цркве“. Та авантура је само продубила раскол и донела муку милионима православних Украјинаца. Притисак на вернике непрестано расте. Њихова многобројна окупљања показују да они више не могу и не желе то да трпе. Јавно понижавање свештенства од стране представника власти постало је норма. И то у држави која свој настанак дугује Цркви, у чијој је историји постојао многовековни период када је митрополит био носилац не само црквене, него и секуларне власти, наглашава се у саопштењу.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)