ЗДРАВКО КРИВОКАПИЋ У СУСРЕР ТРИНАЕСТОМ ЈУЛУ: Овај дан заслужује да га сви доживљавају празнично

Велиша Кадић

недеља, 12. 07. 2020. у 16:21

ЗДРАВКО КРИВОКАПИЋ У СУСРЕР ТРИНАЕСТОМ ЈУЛУ: Овај дан заслужује да га сви доживљавају празнично

Фото: В.К.

ИЗВРШНИ директор НВО „Не дамо Црну Гору“ Здравко Кривокапић у сусрет Тринаестом јулу, дану државности Црне Горе, казао је за „Новости“ да тај дан заслужује да се слави као Дан државности и да га сви грађани не доживљавају само као нерадни дан, већ баш и потпуно - празнично.

- Да ли је то данас баш тако? Није. Стварни живот то не потврђује. Власт то манифестује. Првог 13.јула, оног 1878. је верификована вековна тежња Црне Горе и одато признање њеној независности. Други 13.јул, онај 1941. представља јединствен у Европи општенародни устанак. Тада су сви заједно устали да би још једном потврдили свој усађени слободарски дух, јединство и слогу. Више од 30.000 устаника, без обзира на старост, политичку припадност или професију успева да савлада бројнијег и опремљенијег поробљивача (као уосталом током читаве своје поносне историје). Након Другог светског рата је овај празник приписан искључиво и само победнику. Тако представљен и потпуно присвојен је идеолошки слављен.

- Само мали број Црногораца је помињао историјске чињенице, и скоро у заборав је пао датум Берлинског конгреса. Малобројни су истицали и кључну водиљу Тринаестојулског народног устанка, да је устанак реакција на Петровдански сабор. Данас, некако је власт својом политиком наметнула да је Дан независности већи од Дана државности. То и без обзира на њихов комунистички континуитет није нимало случајно.

- Дух власти је дух Петровданског сабора, па је и природно и не случајно да им је ближи  Дан независности. Ни 21.мај није дан уједињења Црне Горе. Он је још један дан, који дели и изазива поделе, које као усуд прате Црну Гору. Треба истином деловати и вратити пољуљано неповерење и славити дане по мери заједништва, а не тренутне политике - каже за "Новости" Кривокапић.

Фото: В.К.

Задравко Кривокапић


 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)