ОН ПРАВИ ХОДАЈУЋЕ ИКОНЕ: Фотограф из Берана, објективом опевао достојанствен бунт Васојевића

Милутин Секуловић

недеља, 12. 07. 2020. у 10:51 >> 10:51

ОН ПРАВИ ХОДАЈУЋЕ ИКОНЕ: Фотограф из Берана, објективом опевао достојанствен бунт Васојевића

Фото: Мићо Секуловић

САДА, када је преосвештени епископ Јоаникије, који столује у нашем исходишту Ђурђевим ступовима, које сведочи о нашем постојању, борби мачем и словом да будемо оно што смо - добио још једну битку са обесним богохулницима и тлачитељима рода свога, схватам колику тежину имају речи оца, сада већ почившег, Мома Кривокапића: "Учесници литија су ходајућа икона Божја."

Овако, гледајући у владику који са Беранцима дели добро и зло две деценије, збори фотограф из Берана Владимир Шћекић (29), хроничар најдостојанственије "побуне" рода Васовога, клице "устанка" који је "запалио" Црну Гору и слободни свет, који је са неверицом посматрао призоре са улица, тргова, из порти српских светиња у Црној Гори, где су се са иконом на грудима и молитвом на уснама против пошасти зване Закон о слободи вероисповести смерно борили Црногорци, Срби, подржани од рођака, комшија и кумова, муслимана и католика.

- И људи из свих политичких опција, наравно, и они из владајуће са породицама својим, браћа љуто завађена чак и због политике, сви су ставили једни другима руку на раме, извињавајући се, понекад и без речи. Погледом само... Само ме је Бог помиловао руком својом да будем сведок овога времена, тих збивања, и да фотографијом и видео-записима свету пошаљем сведочанства љубави и одлучности једног народа да одбрани оно што је свакоме поред породице најсветије - веру своју. Знате, има нас свакаквих, неко не верује словима, али, фотографији се мора веровати. Лако је утврдити истину. Рекох, промисао Божја ме је поставила овде. Да са овим људима фотографијама сведочим о њима и једном времену безумља, које ће брзо бити прошлост - збори Владимир Шћекић.

Милутин Секуловић

ЊЕГОВЕ фотографије и видео-записи су "опловили" свет и нашли место у монографији "Новости: Литије, не дамо светиње".

- Сведочили сте и ви о томе, свет је видео људе близу века старости како са барјацима у рукама, праћени са још три генерације, шетају. Неки и по 50 километара, бранећи светиње своје, оне које је мачем и пером бранио и знаменити игуман Ђурђевих ступова Мојсије Зечевић, сарадник Светог Петра Цетињског, један од духовних отаца Петра Другог Петровића Његоша - каже Владимир.

Владимирови преци вековима су живели поред манастира Ђурђеви ступови, а ђед је ту и кућу саградио.

- Са монасима живео... Отац, такође. Ја сам ишао на веронауку, помагао у прављењу свећа за светињу Немањића. Радио са друговима, први џепарац ту зарадили. Монаси нас водили на поклоничка путовања. Је ли требало да све то заборавим, да презрем веру, светиње, да кажем - јесте, дођите, узмите нам светиње? Не, придружио сам се мом народу и те прве ноћи "побуне" био на барикади на улазу у Беране. Било је то ноћ пред срамно гласање у Скупштини Црне Горе. Народ широм Црне Горе нас је следио, баш као и када су утамничили епископа нашег, преосвећеног Јоаникија. Остало знате, постало је део историје. Оног лепшег дела историје Црне Горе. Нећемо да деци нашој остављамо јарам на врату - прича Владимир, чије фотографије са блокаде магистрале у Беранселу су иницирале излазак народа на улице и пред Скупштину Црне Горе.

- Ко ту није био, не може схватити енергију која нас је запљуснула одозго од манастира. Од двадесетак људи, који су за неколико минута блокирали саобраћајницу, за пола сата нас је било више од хиљаду. Ноћило се ту... Децембар, уши отпадају. Чекамо, чека и полиција. Блокада није "пала", али смо послушали свештенике и повукли се. Онда су почеле литије... - прича Владимир, сећајући се молитвених ходова, "звездица по небу", присећајући се прве "редовне литије".

Милутин Секуловић

- Пропустих је, због неког приватног посла. Али стигао сам да "надокнадим" - прича Владо, који као и многи у Црној Гори "дугује" баш ономе ко је најавио доношење закона и основање своје, партијске цркве.

ЛИТИЈЕ НЕЋЕ СТАТИ

ЛИТИЈЕ неће стати, док се нама, Србима и Црногорцима, Цркви нашој не обезбеди статус какав је увек имала, јер, ако се неко на тренутак заборавио и сметнуо са ума да је ова Црква поносну Црну Гору створила, ми нисмо. Сведоче о томе наши гробови, светиње, ми, а и они који су сада још "малих ногу", али дају нам снагу, велику снагу - прича Владимир, који у свом "Иванград студију" пребира по документацији, стављајући нас на муке слатке којом фотографијом да га представимо.

НИЈЕ пропустио да "захвали" председнику Црне Горе Ђукановићу - што је ујединио народ!

- Милу дубоки наклон. Постигао је оно што нико пре њега није успео. Знате, Свети Петар Цетињски је морао да пише своје чувене посланице и мири завађена племена. Мило није морао да пише понаособ. Све нас је ујединио. Дугујемо му захвалност и нека не брине, после хапшења нашег владике Јоаникија, додатно нас је утврдио у вери прађедовској и љубави према Цркви нашој, али и према нашој браћи вере мухамеданске и католичке, који су били тих дана са нама, а и сада су, молећи се за нашег епископа. Видели сте посланика Џенана Колића, нашег Бјелопољца. Он сведочи вером својом, а и делом, дајући нам додатну снагу. Ја сам ту, део литије, моја вера и камера колеге и пријатеља Милете Вукићевића који је део тима, не дају нам да одступимо. Излазили смо и болесни на литије, качили снимке на "Фејсбук", који су стизали на све светске меридијане. Људи су звали, слали поруке када нас нема у "тачно време" са сликама на друштвеним мрежама. Делили смо слике новинским редакцијама, ТВ кућама. Нисмо никоме тражили ни цента. Водила нас је љубав према Цркви, према роду своме. Водила нас је и мисао епископа нашег: "Ово ће трајати", објављена баш у "Новостима". Спремни смо - каже Владимир, спреман да са својим народима и камером сведочи о мирној "планетарној" побуни народа.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (4)