ПОШЛЕ СУ ИЗ БЕОГРАДА ОЦУ НА САХРАНУ, АЛИ ГА НИСУ ИСПРАТИЛЕ: Сестрама Јововић дозвољено, па забрањено да уђу у Црну Гору

Новости онлине

11. 07. 2020. у 11:41 >> 11:43

ПОШЛЕ СУ ИЗ БЕОГРАДА ОЦУ НА САХРАНУ, АЛИ ГА НИСУ ИСПРАТИЛЕ: Сестрама Јововић дозвољено, па забрањено да уђу у Црну Гору

Приватна архива

СЕСТРЕ Анђелка, Сања и Данка Јововић пошле су из Београда за Црну Гору на сахрану оцу Милутину, али га на вечни починак нису испратиле.

Из Подгорице је полицији на граничном прелазу јављено да им је забрањено да уђу у Црну Гору, иако су претходно обавиле све што је потребно да би добиле дозволу да стигну на гробље.

 

Оне су 30. јуна у поподневним часовима примиле тужну вест, да им је у Општој болници у Бару од инфаркта срца преминуо отац. Желеле су да дођу родитељу на сахрану и да буду уз мајку Миру.

- Наша жеља да будемо тог дана тамо остала је неостварена. Већ наредног јутра, 1. јула, са сестрама Сањом и Данком отишла сам у Амбасаду Црне Горе у Београду, јер се на телефон нико није јављао. Службеница амбасаде ми је рекла да постоји процедура коју треба одрадити и да се након тога добија дозвола за улазак у Црну Гору у трајању од 72 сата. Речено ми је да је потребно имати негативан пи-си-ар тест на ковид 19, не старији од 24 часа и да се обратимо Амбасади Републике Србије у Црној Гори - прича, за "Новости", Анђелка Јововић.

НАШЕ ПОРЕКЛО, НАШ ПОНОС НАС три смо ћерке рођене у браку једног честитог, брижног а пре свега племенитог и хуманог Црногорца и мајке која је оставила своју родну Србију да би са нашим оцем стварала своју породицу. Одрасле смо у Никшићу, где смо завршиле основну и средњу школу, а моја млађа сестра и факултет у Подгорици. У нашим венама тече крв оба родитеља. Поносно смо истицале, а и даље ћемо, наше порекло. То су наше две куће. Ни у најстрашнијем сну нисмо могле да замислимо, да ће једног дана, најтужнијег од свих до сада, врата једне куће остати затворена за нас. Тата је сахрањен следећег дана, 4. јула - подсећа ћерка Анђелка.

Са сестрама је похитала у Институт за јавно здравље Србије "Др Милан Јовановић Батут".

- Захваљујући љубазном особљу Института и њиховом разумевању за нашу ситуацију, одмах су нам узети брисеви за пи-си-ар тест. У међувремену, шаљемо захтев амбасади Србије у Подгорици, са нашим личним подацима и потврдом смрти нашег оца, који је амбасада проследила надлежним институцијама у Црној Гори - говори Анђелка.

Другог јулског дана, нешто пре поноћи, стигао је мејл са резултатима пи-си-ар тестова- сви негативни.

- Наредног дана, 3. јула прослеђујемо их Амбасади Србије, да комплетира наш захтев, и крећемо ка граници. Након доласка на црногорски гранични прелаз Добраково, гранична полиција нас информише да прво морамо да одемо код санитарног инспектора на разговор. Изнели смо му нашу ситуацију и сврху доласка. Рекао нам је да не може да нам се изда решење на 72 сата, у најбољем случају ће то бити 24 часа. Питао нас је где ће отац бити сахрањен. Када смо му рекле да је његова жеља да буде сахрањен у свом вољеном Забрђу у Пиви, казао је да, ако нам се одобри улазак, морамо да идемо право у Пиву, али свакако пре тога нам треба одобрење од стране полиције, које он није имао у својој бази података. Вратиле смо се код полиције. Узели су наше податке, проследили Подгорици и рекли да се за овакве случајеве одобрава улазак на 72 сата и да сачекамо.

Наша саговорница посебно истиче да су сви припадници граничне полиције били професионални и љубазни.

- Након дуже од два сата чекања, полицајац нам је пришао и рекао да нам је да нам је одобрен улазак, да он сада иде до санитарног инспектора да га информише, а онда ће се консултовати са својим претпостављенима и да ће нас обавестити када треба да одемо поново до њега. Пуни наде да ћемо завршити вишечасовно чекање и добити решење од санитарног инспектора - добијамо хладан туш. Санитарни инспектор је рекао да наш захтев није одобрен и да не може да изда решење! Питала сам га како је одбијен, када нас је лично припадник полиције обавестио да нам је улазак дозвољен, он је рекао да је прво дозвољен а онда ревидиран, односно одбијен. На моје питање ко га је одбио, рекао је Подгорица - објашњава Анђелка.

Гранични перелаз Добраково

Санитарни инспектор замолио их је да сачекају испред зграде, да поново телефонира.

- После неких пола сата дошао је и рекао да не може да учини ништа. На наше питање, зар нису довољни негативни пи-си-ар тестови и потврда о смрти нашег оца, као и да НКТ одобрава сахране само у најужем кругу породице и да смо ми та породица, затражио је да види тест, погледао је и слегао раменима. Рекао је да му је жао, али да ми немамо црногорске исправе и да НКТ није сагласан са нашим уласком у Црну Гору. Након четири сата чекања, у жалости за преминулим оцем, размишљања како ли је сада нашој мајци која се нада да ће нас видети, ушле смо у кола и кренуле назад. Постављамо питање, зашто нам је ускраћен улазак, а испоштовале смо све инструкције које смо добили од службенице црногорске амбасаде у Београду? - прича огорчена Анђелка Јововић.


 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)