НА ПРИМОРЈУ САМО УЛЦИЊ ОСТАЈЕ ОПШТИНА: Нацрт закона доноси драстичне промене статуса чак половини црногорских локалних самоуправа

В.К.

20. 06. 2024. у 08:15

СВЕ општине на приморју, осим Улциња, добиће статус града. То се односи на Бар, Херцег Нови, Котор, Будву и Тиват.

НА ПРИМОРЈУ САМО УЛЦИЊ ОСТАЈЕ ОПШТИНА: Нацрт закона доноси драстичне промене статуса чак половини црногорских локалних самоуправа

Туристичка организциа

На северу, статус града могли би да добију само Пљевља и Бијело Поље, а осим Подгорице и Цетиња, у централном делу Црне Горе и Никшић ће да постане - град. Нацртом закона о локалној самоуправи мења се више од половине онога што је убухваћено постојећим правним актом.

Државни секретар у Министарству јавне управе Драгиша Јањушевић саопштио је да су нацртом јасно прецизирани критеријуми који морају бити задовољени да би се добио статус општине, а кључни је да место броји више од осам хиљада становника.

- Дефинисали смо четири битна критеријума када су градови у питању. То је, између осталог, број становника, фискални капацитет једне општине... Пажљиво мора да се води рачуна о бруто порезима по запосленом у једној општини па се то дели са бројем становника. Индекс развијености и индекс конкурентности - то је трећи критеријум који нам је врло битан, а на којем је радило Министарство економског развоја. И четврти критеријум јесте инфраструктура - казао је Јањушевић.

Он је појаснио које општине тренутно испуњавају критеријуме да добију статус града.

Лакше до страних улагача

ШТО се тиче привлачења страних директних инвестиција, тај аспект би сада био бољи, па би Никшић као град који има доста солидну путну инфраструктуру, кренуо путем убрзаног развоја уз већ постојеће моторе овог града као што су Електропривреда, "Солар градња", а ревитализација Рудника боксит би била још један замајаца привреди уз очекивање уласка реномираних европских трговинских ланаца, закључује Томић.

- Од приморских општина то ће бити све осим Улциња, којем недостаје инвестиционе, економске динамике и мислим да ће врло брзо у неком наредном периоду бити конкурентан за статус града. Што се тиче средишњег дела ту је Никшић. И на северу мислим да ће то бити само две општине - Пљевља и Бијело Поље. Критеријуми за стицање статуса града омогућавају здраву конкурентност и општине могу радити на томе да их у наредном периоду испуне - навео је Јањушевић.

Највећа општина по пространству у Црној Гори и бившој СФРЈ, никшићка, новим законом о локалној самоуправи добиће статус града. Још раније одборници локалног парламента једногласно су подржали ту иницијативу коју су проследили Влади, рачунајући да ће то омогућити некада водећем привредном центру бржи развој кроз нове изворе финансирања.

- Ми као становници Никшића већ одавно председнике општина зовемо градоначелницима, јер је осећај да је Никшић град у правом смислу речи - каже за "Новости" аналитичар Спасоје Томић.

Он сматра веома битним и са политичког аспекта да се први човек града бира на непосредним изборима.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
АКО ФАГОТ НЕ УБИЈЕ БАР 30 НИЈЕ ИСПЛАТИВ: Генерал Јелесије Радивојевић, унук јунака истог имена, о биткама на Косову у лето 1998.

АКО "ФАГОТ" НЕ УБИЈЕ БАР 30 НИЈЕ ИСПЛАТИВ: Генерал Јелесије Радивојевић, унук јунака истог имена, о биткама на Косову у лето 1998.

КАДА су 1962. сахрањивали Јелесија Радивојевића у Дрежнику на Златибору кажу да је још увек имао "сиво" око паса, на месту где га је стезао војнички опасач.

21. 07. 2024. у 07:00

Коментари (0)

ГОТОВО ЈЕ! Алекса Аврамовић напустио Партизан, позната и наредна дестинација