МАЊЕ ОЦЕНА И МАЊЕ АДМИНИСТРАЦИЈЕ: Формирана група за измене Закона о образовању и васпитању Црне Горе

И. Д. С.

20. 06. 2024. у 06:45

МИНИСТАРСТВО просвете, науке и иновација до краја месеца почеће да ради на изменама Закона о општем образовању и васпитању.

МАЊЕ ОЦЕНА И МАЊЕ АДМИНИСТРАЦИЈЕ: Формирана група за измене Закона о образовању и васпитању Црне Горе

Министарство просвете науке и иновација/ФБ

Међу новинама, како је најавила ресорна министарка Анђела Јакшић Стојановић је укидање закључних оцена за прво и треће тромесечје, као и растерећење наставника од административног посла. Најављују и да ће школе бити безбедније јер се планира видео-надзор, уз асистенте за спречавање насиља и психолошко тестирање запослених.

Радна група која би требало да почне са радом на изменама Закона о општем образовању и васпитању, већ је формирана. Почетак рада очекује се до краја овог месеца, а на изменама ће радити представници институција из области образовања, синдиката, наставног особља и невладиног сектора, саопштила је Јакшић Стојановић.

- Неке од кључних измена закона које су планиране, односе се на смањење броја класификационих периода како би процес оцењивања био у функцији мотивације ученика и унапређења квалитета наставе; дигитализацију процеса и процедура на свим нивоима образовања, вођење евиденција у електронској форми, увођење дигиталних уџбеника као допуне стандардној уџбеничкој литератури" - навела је министарка.

Такође, додаје да се планира смањење административних обавеза наставника како би се могли посветити ономе што је суштина њиховог позива, а то је, каже, квалитетна реализација образовно-васпитног процеса.

Спречавање вандализма

ОД наредне школске године са радом ће почети и асистенти за спречавање насиља и вандализма, а како појашњава Јовановић, тај пилот-пројекат ће трајати до јуна 2025. године, како би се видело како ће се тај програм показати у пракси.

- Планирамо и да за људе који ће радити у школама спроводимо психолошка тестирања - најавила је Јовановићева.

Осим измене кровног закона, Министарство ради и на унапређењу безбедности у школама, па је почело и са пројектом постављања видео-надзора у основним и средњим школама и то у ходницима и двориштима.

- Неке школе су већ из својих средстава или различитих донација обезбедиле видео- надзор. Неки системи су већ застарели, тако да ће министарство уложити напоре да се и тај проблем реши, јер је заиста неопходно - саопштила је Јасна Јовановић из тог ресора.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ЈЕЗИВА СУДБИНА СРБИНА КОЈИ ЈЕ ПОГИНУО У АМЕРИЦИ: Последњи Гојков лет пред полагање за лиценцу завршио се трагично

ЈЕЗИВА СУДБИНА СРБИНА КОЈИ ЈЕ ПОГИНУО У АМЕРИЦИ: Последњи Гојков лет пред полагање за лиценцу завршио се трагично

ГОЈКО Дамјанић (58), који је трагично изгубио живот у авионској несрећи у округу Палм Бич, био је омиљен међу Србима који су живели на Флориди, а ова трагедија дубоко је потресла и шокирала све наше сународнике који живе преко океана.

12. 07. 2024. у 14:32

Коментари (0)

НОВОСТИ САЗНАЈУ: Хитно се сели 11 српских суперлигашких клубова, ево и зашто!