КЛАЊАЛИ НА ОСТАЦИМА ЏАМИЈЕ: Централна свечаност обележавања Курбан-бајрама у Црној Гори (ФОТО)

М. СЕКУЛОВИЋ

16. 06. 2024. у 16:39

НЕСВАКИДАШЊА централна свечаност поводом Курбан-бајрама у организацији Исламскр заједнице Црне Горе, одржан је на тргу у центру Бијелог Поља, где су верници исламске вероисповести клањали бајрам намаз на остацима Хаџи-данушине џамије!

КЛАЊАЛИ НА ОСТАЦИМА ЏАМИЈЕ: Централна свечаност обележавања Курбан-бајрама у Црној Гори (ФОТО)

Фото Бијело Поље онлине

Реис Исламске заједнице у Црној Гори, Тифат Фејзић, казао је да је бајрамски свечани обред организован у знак сећања на Бјелопољку Хаџи Данушу која је имала потребу да помаже људе у свом крају. Она је, како је рекао, од новца из њеног вакуфа поред џамије у Бијелом Пољу изградила и средњу школу и народну кухињу за све сиромашне Бјелопољке и Бјелопољце, ма којој вери или нацији припадали.

- Симболика нашег обављања бајрам намаза пред темељима Хаџи Данушине џамије нема за циљ пркос, нити израз било каквог ината, већ дубоког уверења и поверења да наше комшије цене име ове велике жене која је имала осећај за свој град и његове становнике. Жене која се бринула о сиротињи овога града, као и о образовању младих - казао је Фејзић, који је предводио свечани обред, а у својој бајрамској поруци казао је: Седните једни са другима, не одвајајте се.

Темељи џамије, срушене у "савезничком бомбардовању" 1945. године,"изронили" су недавно током наводне изградње фонтане. Исламска заједница и Општина Бијело Поље од тада се месецима прегањају око судбине темеља, јер ИЗ захтева градњу нове џамије на ископаним темељима

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ТЕМПЕРАТУРА ПАДА ЗА 15 СТЕПЕНИ?! Метеоролог Тодоровић за Новости открива какво нас време очекује следеће недеље

ТЕМПЕРАТУРА ПАДА ЗА 15 СТЕПЕНИ?! Метеоролог Тодоровић за "Новости" открива какво нас време очекује следеће недеље

СРБИЈУ је захватио топлотни талас какав се не памти, а јуче је у нашој земљи био најтоплији дан са максималним температурама од 36 до чак 42 степена.

17. 07. 2024. у 15:24

СТРАШНЕ ВЕСТИ ЗА УКРАЈИНУ ИЗ БЕРЛИНА: Немачке власти ће преполовити војну помоћ Кијеву

СТРАШНЕ ВЕСТИ ЗА УКРАЈИНУ ИЗ БЕРЛИНА: Немачке власти ће преполовити војну помоћ Кијеву

ОЧЕКУЈЕ се да ће немачке власти у среду одобрити буџет за 2025. у коме ће 4 милијарде евра бити издвојено за војну подршку Украјини, уместо 8 милијарди у 2024, преноси Ројтерс, позивајући се на нацрт документа.

17. 07. 2024. у 11:27

Коментари (0)

Јединствени Египатски Малдиви - Никада повољније!