ПЕНЗИЈЕ "НАПУМПАЛЕ" БДП: Црногорска економија порасла 4,4 одсто, стандард није

И. Д. С.

15. 06. 2024. у 06:35

ЦРНОГОРСКА економија у права три месеца бележи раст од 4,4 одсто, што је нешто више од пројектованог, показују најновији подаци Монстата.

ПЕНЗИЈЕ НАПУМПАЛЕ БДП: Црногорска економија порасла 4,4 одсто, стандард није

Фото Shutterstock

У Влади су се одмах похвалили да је то резултат повећања пензија, а са друге стране, подаци Централне банке говоре да ова година није почела баш најбоље када је реч о економији. Да ни стандард грађана није бољи, оценио је посланик Борис Мугоша.

Номинални БДП за овај квартал вредио је 1,35 милијарди евра и био је за 122 милиона већи у односу на исти период прошле године. Програмом економских реформи за период 2024-2026, Влада је предвидела очакивани раст БДП-а за целу 2024. годину од 3,8 одсто. То значи да је проценат који је објавио Монстат за први квартал изнад просека за целу годину.

Нешто другачију слику о црногорској економији приказују подаци Централне банке Црне Горе. Њихов извештај указује да је у прва три месеца ове године било мање туриста, инвестиција, али и извезене робе. Према њиховим подацима, туристичких посета је 11,98 одсто мање него у истом периоду прошле године. Када је реч о страним инвестицијама, у ЦБЦГ процењују да су оне у односу на лане мање за 1,08 одсто.

Што су инвестиције и извоз, као и други индикатори важни за економије у паду, у Влади не виде ништа спорно. Одмах су се похвалили растом и нагласили да је то један у Европи. Према оцени премијера Милојка Спајића, значајан утицај у расту имао је програм Европа сад.

- Повећање пензија на 450 евра погурало је црногорску економију на сам европски врх. За само прва три месеца економија је расла за 4,4 одсто - поручио је Спајић.

Посланик СД-а Борис Мугоша сматра да је овакво саопштавање статистичких података површно. Да раст БДП-а не значи и раст стандарда грађана. Како је казао, то што две трећине БДП-а чини потрошња говори о неквалитету и дугорочној неодрживости нашег система.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ТЕМПЕРАТУРА ПАДА ЗА 15 СТЕПЕНИ?! Метеоролог Тодоровић за Новости открива какво нас време очекује следеће недеље

ТЕМПЕРАТУРА ПАДА ЗА 15 СТЕПЕНИ?! Метеоролог Тодоровић за "Новости" открива какво нас време очекује следеће недеље

СРБИЈУ је захватио топлотни талас какав се не памти, а јуче је у нашој земљи био најтоплији дан са максималним температурама од 36 до чак 42 степена.

17. 07. 2024. у 15:24

СТРАШНЕ ВЕСТИ ЗА УКРАЈИНУ ИЗ БЕРЛИНА: Немачке власти ће преполовити војну помоћ Кијеву

СТРАШНЕ ВЕСТИ ЗА УКРАЈИНУ ИЗ БЕРЛИНА: Немачке власти ће преполовити војну помоћ Кијеву

ОЧЕКУЈЕ се да ће немачке власти у среду одобрити буџет за 2025. у коме ће 4 милијарде евра бити издвојено за војну подршку Украјини, уместо 8 милијарди у 2024, преноси Ројтерс, позивајући се на нацрт документа.

17. 07. 2024. у 11:27

Коментари (0)

Откривамо званично најлепше плаже у Европи за 2024  са сјајним проводом по ласт минуте ценама