ДНП СУСПЕНДОВАО ПОДРШКУ ВЛАДИ ЦРНЕ ГОРЕ: Ово су услови које Спајић мора да испуни

Новости онлине

25. 05. 2024. у 12:43

ПРЕДСЕДНИШТВО ДНП –а једногласно je донело одлуку о суспензији даље подршке Влади Милојка Спајића до испуњена више захтева.

ДНП СУСПЕНДОВАО ПОДРШКУ ВЛАДИ ЦРНЕ ГОРЕ: Ово су услови које Спајић мора да испуни

Фото Влада ЦГ

Предуслов да би ДНП уопште разматрала опцију даље подршке Влади Милојка Спајића је усвајање Резолуције о геноциду у Јасеновцу најкасније до краја јуна.

У случају да не дође до изгласавања поменуте Резолуције чији је један од иницијатора премијер Милојко Спајић, то би аутоматски значило престанак даљих преговора и ускраћивање наше подршке влади.

- Председништво ДНП – а верује да је премијеру Милојку Спајићу јасно да би неусвајање Резолуције о геноциду у Јасеновцу значило и крај његове владе у овом формату парламентарне већине. 

Председништво Демократске народне партије обавештава јавност да неће подржати реконструкцију Владе најављену за јун, наглашавају из те странке.

Из овог даље произилази да ДНП неће делегирати ни потпредседника владе, ни министра саобраћаја у владу Милојка Спајића, а који су били утврђени да коалиционим Споразумом припадају ДНП – у.

Утврђујући овакав став, Председништво ДНП – а закључује да би уласком њених представника у ову владу аболирали премијера Милојка Спајића за изгласавање Резолуције о Сребреници и елеминисали би сваку могућност редефиниције постојећег коалиционог Споразума, што би представљало издају бирача  коалиције ЗБЦГ, јер би се испоставило да су нас све време интересовале министарске и друге функције у влади".

Педседништво Демократске народне партије најоштрије осуђује одлуку Владе Црне Горе да у Генералној Скупштини УН-а гласа за Резолуцију о геноциду у Сребреници.

- Нелегитимна одлука владе без консултација са коалиционим партнерима у потпуности је против националниих, државних и политичких интереса Црне Горе.

Резолуција о Сребреници за коју је гласала Влада Црне Горе у својој преамбули оснажује Резолуцију 819 Савета безбедности УН – а од 16. априла 1993. године којом се Србији и Црној Гори уводе привремене мере и обавеза спречавања геноцида уз претњу додатним санкцијама.  Овим чином гласања Влада Црне Горе је истовремено прогласила геноцидним и преко 30 одсто сопствених грађана који се национално изјашњавају као Срби, истовремено подстичући националне тензије и додатне поделе у црногорском друштву.“– сматрају из ДНП-а.

Такође, наглашавају да је овим чином Влада Црне Горе озбиљно урушила коалициони Споразум у којем прецизно пише да ће се будућа извршна власт и коалициони партнери суздржавати од свих тема које иду у правцу продубљивања пођела.

- Кршење Споразума се посебно огледа у нарушавању односа са нама најближом Републиком Србијом и Републиком Српском. А истовремено се фаворизују и унапређују односи са тзв. Косовом и Републиком Хрватском, и то на дугорочну штету српског и црногорског народа, предочавају из ДНП-а.

Због свега наведног, Предсједништво ДНП – а је закључило да Влада Милојка Спајића и колациони Споразум који супотписали не могу опстати у постојећем формату. Ако би ипак била изгласана Резолуција о геноциду у Јасеновцу, а све у циљу постизања договора о даљем функционисању парламентарне већине која ће подржавати владу, неопходно је :

– Доставити конкретну и у временски нормираним поглављима реализацију програма Европа сад 2 на основу којег је ПЕС на изборима 11. јуна добио највећи број гласова, а што је ДНП у коначном и определило да подржи владу Милојка Спајића.

Такође, потребно је покренути уставну иницијативу о нормирању српског језика као службеног, а у  склопу поменуте иницијативе дефинисати и норму о незастаријевању кривичних дела из области организованог криминала и корупције, а посебно за она дела која се односе на вишедеценијску бруталну пљачку Црне Горе и њених грађана.

Неопходно је и предложити законска решења и међудржавне споразуме о двојном држављанству са Републиком Србијом, Уставом и законом нормирати тробојку као народну заставу и  извршити смену једног броја министара за које постоје озбиљне сумње да имају везе са организованим криминалним групама и коруптивним активностима.

– Анексом постојећег коалиционог споразума потребно је прецизирати и обавезати се на испуњење горе наведених захтева, сматрају у тој странци.

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ЧЕДА ЈОВАНОВИЋ НАПРАВИО ХАОС У СТУДИЈУ! Напао водитеља, па му поручио: Мирдита и треба да буде на Видовдан!

ЧЕДА ЈОВАНОВИЋ НАПРАВИО ХАОС У СТУДИЈУ! Напао водитеља, па му поручио: "Мирдита и треба да буде на Видовдан!"

ЧЕДОМИР Јовановић, председник ЛДП-а, напао је Милоша Раденковића, водитеља јутарњег програма на телевизији "Прва", и питао га због чега не узме пушку и не оде у војску и изазвао општи хаос у студију у којем је био и Војислав Шешељ, лидер радикала.

17. 06. 2024. у 14:30

ВУЧИЋ ЈЕ МОЈ ПРИЈАТЕЉ, ХРАБАР ЛИДЕР И ПАТРИОТА Бивши председник оштро: Ово што је Молдавија урадила Србији је срамота

"ВУЧИЋ ЈЕ МОЈ ПРИЈАТЕЉ, ХРАБАР ЛИДЕР И ПАТРИОТА" Бивши председник оштро: Ово што је Молдавија урадила Србији је срамота

БИВШИ председник Молдавије Игор Додон изјавио је да је сигуран да је већина грађана Молдавије против одлуке власти те земље да у Генералној скупштини УН подржи и гласа за резолуцију о наводном геноциду у Сребреници.

17. 06. 2024. у 10:50

ЗАШТО ЈЕ БАЈАГА ИЗБАЧЕН ИЗ РИБЉЕ ЧОРБА: Бора се присетио најтежих тренутака - Депресија, хтео сам да престанем да певам

ЗАШТО ЈЕ БАЈАГА ИЗБАЧЕН ИЗ "РИБЉЕ ЧОРБА": Бора се присетио најтежих тренутака - "Депресија, хтео сам да престанем да певам"

ФРОНТМЕН легендарне рок групе "Рибља чорба" написао је бројне хитове, како за свој бебд, тако и у сарадњи са колегама и пријатељима.

17. 06. 2024. у 20:22

Коментари (0)

РЕВАНШ АЛБАНЦИМА ОД ГРОБАРА И ДЕЛИЈА: Ово се на ЕУРО 2024 десило дан након што се величала велика Албанија (ФОТО)