КОЛИКО ПЕЧЕ ОБРАЗ КАДА ИЗДАШ БРАТА? Црн(њ)а Гора гласала за резолуцију о Сребреници, народ бесан - Нижу се клетве, од прађедовске до Острога

Марија Стевановић
Марија Стевановић

23. 05. 2024. у 23:20

ЦРНА Гора гласала је данас за срамну Резолуцију у Сребреници у Уједињеним нацијама. Неко ће рећи - није да нисмо знали како ће бити. Истина, знали смо, али то не умањује чињеницу колико нас је заболело.

КОЛИКО ПЕЧЕ ОБРАЗ КАДА ИЗДАШ БРАТА? Црн(њ)а Гора гласала за резолуцију о Сребреници, народ бесан - Нижу се клетве, од прађедовске до Острога

Фото: Принтсцреен

Ипак... Знали смо, а можда ипак помало и нисмо. Не знам да ли постоји неки Србин који је пратио дешавања у сали Уједињених нација, обраћање делегата, образлагање гласова за и гласова против, а да се до последњег момента није надао да ће наша братска Црна Гора барем остати уздржана. Истина, најавили су. Истина, писали су некакве амандмане да оперу савест, замагле очи народу. Али ипак, да ли се можете заклети да се до последњег момента када су се на екрану појавиле зелене, жуте и црвене коцкице нисте потајно надали да нема тог "јунака" из братске нам Црне Горе који ће за овакво жигосање српског народа, вековима мученог и кланог од каме оних који су резолуцију осмислили и спонзорисали, подићи своју руку? 

Руке се више не дижу, али се "јунак" нашао. Дамир Шабановић гласао је за резолуцију и испунио налог који му је Подгорица дала. Дамир, Милојко, Јаков... Име је сасвим небитно. Нож је извађен из корице и забоден у леђа брата.

Фото: Принтсцреен

"Не питам те кроз валове срама... Стидиш ли се?"

Сати од гласања су прошли, а бура је све већа и већа. Не зна се и даље да ли више боли нас, издане, или оне који живе под окриљем државе која је брата издала. Није им први пут, додуше, али као да смо подједнако изненађени. Има и једне минорне разлике. Много нас је болело 2008. када је Роћен након седнице Владе саопштио да Црна Гора признаје самопроглашену државу на територији Србије, али тада је Мило био на власти и ето... Било како било. А данас, данас нас боли још више. Мила званично више нема, али је Милојко достојно преузео улогу. Окупљао се народ два пута у Подгорици и узвикивао "издаја, издаја!", позвала је и црква и апеловао митрополит Јоаникије да се овако нешто не чини, али џаба - издаја се десила. 

Фото: Принтсцреен

Ко што рекох, не зна се јел више боли нас - мада судећи по коментарима народа на друштвеним мрежама делује као да нам је само тај један глас био важан - само смо њега чекали, али наравно онај против, или барем суздржаност; или оне доле којима се црвене образи. Црна Гора више није црна, већ "црња и најцрња", или "црна да црња не може бити". Кажу - више је принципа показала Никарагва. 

Фото: Принтсцреен

Аналитичари оцењују - укаљан је образ предака и потомака, а народ се слаже и куне клетвама од прађедовских до оних које треба да чује Василије Острошки. 

Фото: Принтсцреен

Колико је народ у Црној Гори погођен овом издајом најбоље говоре коментари на друштвеним мрежама. Када се све оголи, макне политика, дипломатија, уштогљеност, лажна куртоазија, и остане само оно што човек из срца и душе, узрујан, узнемирен, посрамљен и бесан напише у коментару на друштвеним мрежама - све је јасно - срамота је довијека. 

Није лепо вечерас звати се Милојко. Но, да не препричавамо - ево шта каже народ: 

Вучић након гласања: Посебно лицемерје су биле све те игре, отворили су нам очи

ТОКОМ обраћања за медије након усвајања резолуције о Сребреници на седници Генералне скупштине УН-а, председник Србије рекао је како је Србија данас успела да се избори са свим триковима, те да се могло видети мнодо лицемерја и удараца испод појаса.

- Многима нећу рећи стварно хвала, али хвала на томе што су ми отворили очи. Посебно ми је било лицемерје све те игре, ти ударци испод појаса, око амандмана разних где би да преваре људе око индивидуалне кривичне одговорности и свега другог. Ми смо људи данас 15 минута пре почетка седнице морали људима да објашњавамо да то нису наши амандмани и да не треба због тога да гласају. 15 минута пре почетка седнице јурио Горан од стола до стола да им говори какав је наш став. Невероватно! - истакао је он.

Да је добро - није. Не за оне велике који су као и увек мало силом, мало парама, прогурали оно што им се наумило без обзира на неморалност, лицемерје и све остале бајне врлине европских и демократских народа на чијим смо деловањима кроз историју учили шта је геноцид. Није добро за нас, овде на нашем маленом Балкану који живимо заједно и који и од сутра, када се ова велика победа "великих" заборави морамо да гледамо у очи једни другима. Није добро за нас - Србе и Црногорце, што делимо улоге у Мојковачком епу и на њему одгајамо децу, што смо заједно сахрањивали Амфилохија, није добро за браћу. Када се прутичи извлаче, снопље се лакше сломи, тако су нас некада учили. Резолуцију су усвојили, јутро ће сванути и сутра, и земља ће свакако наставити да се окреће - али остаје питање - је ли овако нешто заиста било потребно и колико кошта образ када издаш брата?

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ДВА ПУТА СУ ПОКУШАЛИ ДА МЕ УБИЈУ Хитно се огласио се Илон Маск: Опасна времена су пред нама

"ДВА ПУТА СУ ПОКУШАЛИ ДА МЕ УБИЈУ" Хитно се огласио се Илон Маск: Опасна времена су пред нама

УТИЦАЈНИ амерички бизнисмен и милијардер Илон Муск, у светлу пуцњаве на митингу бившег америчког председника Доналда Трампа, рекао је на друштвеној мрежи Икс да су у протеклих осам месеци два пута покушали да га убију.

14. 07. 2024. у 03:26

Коментари (7)

КО ЈЕ ОТАЦ ЧЕХОВЉЕВОГ ДЕТЕТА: Како је великог писца завела жена која ником није била привлачна?