ДРАМА НА ЦРНОГОРСКОМ ПРИМОРЈУ: Породица из Србије са дететом (2) испловила кајаком из Чања, па нестала (ФОТО)

Б. ДАБИЋ

22. 05. 2024. у 14:01

ВОЖЊА кајаком по неповољним, промењивим временским приликама могла се кобно окончати по пар из Србије и њихово дете од непуне три године.

ДРАМА НА ЦРНОГОРСКОМ ПРИМОРЈУ: Породица из Србије са дететом (2) испловила кајаком из Чања, па нестала (ФОТО)

Фото: управа поморске сигурности

Срећом, спасени су након што су више од 12 сати провели на мору и пустој плажи на коју је могуће приступити само пловилима. Због дугог боравка на мору, дете је било у стању хипотермије, због чега је одмах након спасавања предато на тријажу Заводу за хитну медицинску помоћ.

Троје држављана Србије, укључујући и двоипогодишње дете, спасени су у уторак вече.

Они су у раним јутарњим часовима испловили кајаком из Чања, ка Краљичиној плажи, а након претраге која је трајала више од два сата пронађени су на Везировој плажи увече око 22.40 сати.

- Потрагу су отежавали лоши временски услови, због чега су у приправности били ваздухоплови Министарства унутрашњих послова и Војске Црне Горе. У акцији трагања и спасавања учествовали су УПСУЛ, припадници сектора граничне полиције и Службе заштите и спасавања Бар - навели су из Управе поморске сигурности и управљања лукама (УПСУЛ).

Фото: управа поморске сигурности

 

Поморско-оперативни центар примио је у 20.28 сати позив да су три особе, две одрасле и дете, испловиле кајаком у јутарњим часовима из Чања, ка Краљичиној плажи, и да се нису вратиле до самог сумрака. Управа поморске сигурности је одмах послала један спасилачки чамац који је испловио из Луке Бар и брзо почео претрагу у рејону Чањ – Дубовица – Буљарица – Петровац – Перазића до.

- Временски услови нису били наклоњени акцији трагања и спасавања, јер је јужни ветар појачавао, киша је смањила видљивост, а чамац се кретао веома близу стеновите обале. Други спасилачки чамац САР-1, са посадом и припадницима Сектора граничне полиције – ЈУГ, испловио је и почео претрагу од Маљевика до Чања, где су се на чамац укрцали припадници Службе заштите и спасавања Бар, те сви заједно почели претрагу свих увала, плажа и веома стеновитог и опасног предела иза Чања ка Буљарицама - наводе у УПСУЛ.

У 22.42 часова, спасилачки чамац САР-1 је уочио изгубљене особе на Везировој плажи, након чега су хитно транспортовни чамцем до Бара, где су све три особе предате на тријажу Заводу за хитну медицинску помоћ.

- Акција је споведене у веома отежаним временским условима и у складу са Националним планом трагања и спасавања на мору, где су били активно ангажовани сви ресурси Црне Горе - поручују из УПСУЛ. С обзиром на то да је туристичка сезона почела, како поручују из УПСУЛ, овакви случајеви нас опомињу.

- Управа поморске сигурности и управљања лукама апелује да се приликом сваког испловљења или одласка на „дивље плаже“ обавезно погледа временска прогноза за тај дан, као и да се позивом на број 129 сигурности затраже све инфомације пре испловљавања. Такође, на овај број се може пријавити било каква опасност на мору - поручују из УПС.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ЧЕДА ЈОВАНОВИЋ НАПРАВИО ХАОС У СТУДИЈУ! Напао водитеља, па му поручио: Мирдита и треба да буде на Видовдан!

ЧЕДА ЈОВАНОВИЋ НАПРАВИО ХАОС У СТУДИЈУ! Напао водитеља, па му поручио: "Мирдита и треба да буде на Видовдан!"

ЧЕДОМИР Јовановић, председник ЛДП-а, напао је Милоша Раденковића, водитеља јутарњег програма на телевизији "Прва", и питао га због чега не узме пушку и не оде у војску и изазвао општи хаос у студију у којем је био и Војислав Шешељ, лидер радикала.

17. 06. 2024. у 14:30

ВУЧИЋ ЈЕ МОЈ ПРИЈАТЕЉ, ХРАБАР ЛИДЕР И ПАТРИОТА Бивши председник оштро: Ово што је Молдавија урадила Србији је срамота

"ВУЧИЋ ЈЕ МОЈ ПРИЈАТЕЉ, ХРАБАР ЛИДЕР И ПАТРИОТА" Бивши председник оштро: Ово што је Молдавија урадила Србији је срамота

БИВШИ председник Молдавије Игор Додон изјавио је да је сигуран да је већина грађана Молдавије против одлуке власти те земље да у Генералној скупштини УН подржи и гласа за резолуцију о наводном геноциду у Сребреници.

17. 06. 2024. у 10:50

Коментари (0)

АЛБАНЦИ НАПАЛИ СРПСКЕ НАВИЈАЧЕ! Почели тучу на ЕУРО 2024, али када се чуло Јуриииш! - нису се провели добро (ВИДЕО)